Himálajská sůl: začněte solit zdravě!
Koření a dochucovadla

Himálajská sůl: výrazně zdravější alternativa běžné soli

Himálajská sůl má růžovou barvu, čímž se liší od běžné stolní soli. Tento rozdíl však není ani zdaleka nejpodstatnější. Především je totiž výrazně zdravější, takže pokud ji ještě nepoužíváte, začněte. Himálajská sůl vzniká již 200 […]

Bún chả: pokrm, který se ve vietnamských bistrech těší stále větší oblibě
Světové pokrmy

Bún chả: pokrm, který se ve vietnamských bistrech těší stále větší oblibě

I když se k nám po roce 1989 začaly dostávat pokrmy z různých koutů světa, mezi nejoblíbenější patřila a stále patří orientální kuchyně. Ta už u nás ostatně byla populární (ačkoli ve značně okleštěné podobě) […]

bílá a zdravá rýže basmati
Obiloviny

Rýže basmati: „královna vůní“, kterou musíte ochutnat

Rýže provází člověk odedávna a v současné době existuje tisíce a tisíce kulturních forem. Jednou z těch, jež patří mezi nejčastěji doporučované, je dlouhozrnný druh zvaný basmati. Původ basmati a rozšíření do světa Rýže je […]

Baklava: asijský pokrm, který dostane milovníky sladkostí
Pochutiny

Baklava: asijský pokrm, který dostane milovníky sladkostí

Baklava je tradiční sladký pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů (používány jsou především vlašské) a cukernatý sirup. Hledáte-li tedy tip na nový dezert, nechte se inspirovat. Historie baklavy Existuje mnoho teorií, […]

Myristica fragrans
Koření a dochucovadla

Muškátový květ: aromatické koření, které je zdravé i nebezpečné zároveň

Muškátový květ je sušený míšek muškátovníku vonného či pravého. Jedná se tedy o koření, které pochází ze stejného stromu jako muškátový oříšek, což je zase jeho vysušené semeno. Historie muškátového květu v Evropě Muškátovník vonný […]

Využití řasy nori v kuchyni
Ryby a mořské plody

Řasa nori: mořská zelenina dobývající svět

Řasa nori je mořskou zeleninou, která je dlouhou dobu používána v asijských přímořských kulturách. To se ovšem v posledních desetiletích začíná výrazně měnit a dochází k jejímu šíření do celého světa. Historie sběru a pěstování […]