Chow mein: Tradiční pokrm z čínských nudlí, které mají 4 000 let dlouhou tradici

Asijske_nudle
Zdroj: Lesterman / Shutterstock.com

Nudle jsou obilným jídlem, které je hlavní částí tradiční čínské stravy. Je to hlavní zdroj energie nejen pro Číňany, ale rozšířila se do celého světa. Dnes vás seznámíme s krátkou historií a druhy nudlí. Hlavně si však dle dnešního receptu uvaříte tradiční nudle chow mein.

Server ScientDirect uvádí, že existuje mnoho teorií o tom, kde mají čínské nudle původ.

Tradice dlouhá 4 000 let

Nudle nejspíše pocházejí z dynastie Han, která má více než 4 000 let dlouhou historii.

V Číně existují tisíce druhů nudlí podle klasifikace tvaru nudlí, kořenící omáčky, kuchařského řemesla a tak dále.

Významnou roli v šíření čínských nudlí sehrála dle serveru United Dumplings Hedvábná stezka, prastará síť obchodních cest, která spojovala Čínu se středomořským světem.

Od té doby jsou nudle čím dál více oblíbenější v rámci kuchyní po celém světě.

Rozmanité druhy nudlí

V průběhu staletí se čínské nudle vyvinuly do různých tvarů, velikostí a textur. Mezi ty nejznámější patří pšeničné nudle, rýžové nudle a vaječné nudle.

Pšeničné nudle jsou vyrobené z pšeničné mouky a lze je nalézt v různých tloušťkách a tvarech.

Rýžové nudle jsou vyrobené z rýžové mouky a obvykle jsou tenké, průsvitné a mají jemnou texturu.

Vaječné nudle pak tvoří kombinace pšeničné mouky a vajec. Tyto nudle mají výrazně žlutou barvu a lehce žvýkací texturu.

Co je chow mein

Dnešním receptem, který vám přinášíme, je chow mein. Jedná se o chutné a široce uznávané čínské jídlo charakterizované smaženými nudlemi.

Jeho všestrannost umožňuje kreativní variace, takže je oblíbenou volbou jak pro domácí, tak pro profesionální kuchaře.

Počátky chow mein lze dle serveru Slurrp vysledovat až do kantonské oblasti v jižní Číně. Pokrm vznikl jako výsledek tamní tradice smažení nudlí.

Recept zahrnuje pšeničné nebo vaječné nudle, různé druhy zeleniny a maso.

Recept na domácí chow mein

Na domácí chow mein dle serveru Prima Fresh budete potřebovat 300 g hovězího masa, 300 g nudlí, 170 g zelí pak choi, 1 a půl lžíce arašídového oleje a 1 chilli papričku.

Jedná se o základ na recept, ke kterému je třeba dodělat marinádu a omáčku.

Na marinádu budete potřebovat 1 stroužek česneku, 1 a půl lžíce sójové omáčky, 1 a půl lžíce rýžového vína, půl lžičky cukru krupice, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Připravte si marinádu, vložte do ní na tenké plátky nakrájené maso a nechte odležet.

Mezitím si připravte omáčku, na kterou budete potřebovat 2 lžíce ústřičné omáčky, 200 ml vývaru, 1 lžíci světlé sójové omáčky, 1 lžíci tmavé sójové omáčky a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Dle návodu si dejte vařit nudle a než se udělají, tak na rozpálené pánvi osmažte marinované maso.

Poté maso vyjměte a na oleji osmažte zelí pak choi, přilijte připravenou omáčku a přiveďte k varu. Následně vraťte maso, přidejte nudle a vše promíchejte. Dle chuti dosolte a přidejte chilli papričku.

Zdroje: ScientDirect, United Dumplings, Slurrp, Prima Fresh

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz