Upečte si naan. Tradiční asijský chléb je snadný na přípravu a skvěle chutná

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi asijská jídla? Pak byste měli určitě vyzkoušet naan. Tento kvasnicový chléb, oblíbený obzvláště v Indii, si můžete snadno připravit i doma. Povíme vám jak.

Co je „naan“?

Slovo naan má původ v perštině a znamená „chléb“. K jeho přípravě se používá pšeničná mouka a v Asii se peče ve speciální peci tandúr, která má tvar asi metrového válce zapuštěného do země.

Při podávání se naan může naplnit různými přísadami, jako je cibule, česnek, salsa, maso, sýr, a poté se přeloží nebo sroluje a vytvoří se z něho sendvič. Nebo lze na chléb přidat sladké přísady. Dalším způsobem podávání chleba naan je nakrájet ho na jednotlivé kousky, které se namáčejí do omáček, sals, olejů, kari nebo hummusu.

Nejlepší je naan čerstvý a horký. Pokud ho chcete skladovat, uchovávejte ho v chladničce maximálně týden, na delší dobu je potřeba naan zmrazit.

Naan rychle a jednoduše

Na základní a velmi jednoduchou verzi tohoto indického chleba budete potřebovat:

  • 230 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 130 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje plus na vymazání

Na posypání:                   

  • lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý koriandr
  • popř. mák, černý sezam

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Doprostřed těsta vytvořte důlek a nalijte do něj mléko s olejem. Tekutý střed vmíchejte vidličkou do těsta. Až těsto zhoustne natolik, že míchání vidličkou už nepůjde, vezměte ho do ruky a zapracujte zbytek mouky. Výsledné těsto by mělo být jemné a pružné, pokud lepí, přidejte trošku mouky.

Do rozehřáté trouby na 170 °C (nejlépe v módu grill) umístěte pekáč. Hotové těsto rozdělte na pět částí a z každé vyválejte tenkou placku o průměru zhruba 15 centimetrů. Placku dejte na rozžhavený pekáč, posypte nasekaným česnekem, koriandrem (případně dalším kořením) a pečte 1 až 2 minuty, dokud chléb lehce nezezlátne. Hotový naan potřete máslem a můžete jíst.

Recept na kynutý naan

Pokud si chcete udělat klasický naan z kynutého těsta, připravte si:

  • 1/4 hrnku teplé vody
  • 270 g hladké mouky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 sáčku sušeného droždí (čerstvého cca 7 g)
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje

Na posypání:

  • 2-3 stroužky česneku
  • koriandr
  • cca 2 lžíce másla

Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Moukou smíchejte se solí, olejem a vodou s kvasnicemi. Těsto promíchejte vařečkou a poté prohnětejte rukama, dokud se vše nespojí. Těsto nechte kynout zakryté utěrkou minimálně hodinu.

Do trouby vložte plech a rozehřejte na 220 °C. Těsto rozdělte na šest částí a postupujte stejně jako u předešlého receptu – tenké placky pečte pár minut, dokud nezezlátnou. Hotové placky potřete rozpuštěným máslem smíchaným s propasírovaným česnekem a koriandrem.

Zdroj: Ochutnej svět, Kitchenette, Recipe tips

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz