Vyzkoušejte rohlíky podle Laďky Něrgešové. Upečte si klasické nebo banánové

Zdroj: Shutterstock

Moderátorka Laďka Něrgešová zásobuje své fanoušky na sociálních sítích chutnými recepty, které sama zkouší a připravuje. Je proslulá svým smyslem pro humor i vytříbeným jazýčkem, proto se není čemu divit, že se jejími recepty nechává tolik lidí inspirovat.

Pokud máte rádi rohlíky a chcete si je zkusit připravit doma, máte k tomu jedinečnou příležitost. Přinášíme totiž recept na jednoduché domácí rohlíky podle Laďky Něrgešové.

Domácí rohlíky jen z pěti surovin

Na tomto receptu je skvělý fakt, že na jeho přípravu nepotřebujete hromadu surovin. Vlastně si vystačíte jen s pěti. Připravte si:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 90 gramů sádla
  • 280 ml vlažné vody
  • 1 lžíci soli
  • 7 gramů sušeného droždí

Sypké ingredience smíchejte v míse, následně k nim přidejte sádlo, vlažnou vodu a vypracujte hladké těsto – můžete použít ruce, nebo si práci ulehčit s robotem. Těsto zakryté potravinářskou fólií nechte následně kynout cca 1 hodinu.

Jakmile těsto vykyne, propracujte ho na pomoučeném vále a následně rozdělte na 10 stejně velkých hromádek. Ty opět přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout.

Pracovní plochu lehce potřete olejem a jednotlivé kousky těsta rozválejte do tvaru trojúhelníku. Smotejte je jako rohlík, položte na plech vystlaný pečícím papírem a posypte hrubozrnnou solí a kmínem. Na plechu nechte kynout ještě půl hodiny, poté vložte do trouby předehřáté na 250 °C a pečte cca 15 minut.

Banánové rohlíky ala Laďka Něrgešová

Laďka Něrgešová je známá tím, že ráda zužitkuje všechno, co její domácnost nabízí, a nerada plýtvá potravinami. Proto se podělila i o recept, ve kterém krásně zpracujete přezrálé banány. Na banánové rohlíky ala Laďka Něrgešová budete potřebovat:

  • 250 ml teplého mléka
  • ½ kostky droždí
  • hrstku cukru
  • 500 gramů hladké mouky + trochu do kvásku
  • 2 až 3 přezrálé banány
  • 2 žloutky
  • sůl
  • plátky mandlí, vejce na potření, čokoládu do náplně

Připravte kvásek, který nechte vzejít. Mezitím si rozmačkejte banány, přidejte k nim mouku, špetku soli, vaječné žloutky a následně také kvásek. Vypracujte těsto rukama nebo s pomocí robota, poté ho přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě 90 minut.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a zpracujte ho rukama. Poté ho rozválejte a rozkrájejte na dlouhé trojúhelníky. Na každý z nich nastrouhejte trochu čokolády. Těsto smotejte do tvaru rohlíku, položte na plech vystlaný pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 až 25 minut.

Zdroj: noli.cz, drozdi.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz