Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti

Zdroj: Andriy Makukha (Amakuha), CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

O Asiatech je známo, že mají slabost pro zvláštní a v očích mnoha lidí strašidelné pokrmy. Chcete-li překonat své hranice a ochutnat něco opravdu netradičního, vydejte se do Asie. Jistě si přijdete na své.

Přišli již s mnoha experimenty. Nad některými se člověk pozastaví. O jiných dopředu ví, že by je za žádnou cenu neochutnal. A u některých pouhá představa obrátí váš žaludek vzhůru nohama. Jedním takovým kontroverzním tématem je myší víno.

Zdravotní lektvar

Asiaté myší víno milují a navíc jej považují za kouzelný zdravotní lektvar, který dokáže doslova zázraky. „Tradičně se víno Baby Mice používalo jako kouzelný lektvar k léčbě zdravotních problémů,“ píše timesofindia.indiatimes.com.

Věří tomu, že dokáže vyléčit prakticky každou nemoc. Žádný zdravotní neduh nemá šanci, pokud budete pít myší víno. Jenže co to vlastně je?

Co je myší víno?

Pokud si pod tímto pojmem představujete cokoli, možná vás skutečností nemile zaskočíme. Máte-li slabší žaludek, pak možná vyvoláme nevolnost.

Myší víno je jednoduše víno, ve kterém plavou mrtvé malé myši. Vyrábí se tak, že se novorozené myši vhodí do vína, kde se záhy utopí.

Používají se myši, které jsou opravdu krátce na světě. Nemají srst a mají zavřené oči. „V jedné lahvičce se nechá utopit 10–15 myších mláďat,“ vysvětluje mapotic.com.

Víno se následně společně s myšími mrtvolkami nechává kvasit, a to nejméně po dobu čtrnácti měsíců. Po procesu vaření je nápoj bezpečný ke konzumaci.

Používají se jen zdravé myši

Výroba netradičního myšího vína není žádnou novinkou. Ba naopak, jeho historie sahá pěkně daleko a již mnoho a mnoho let se věří jeho zdravotním účinkům.

Výběr myších mláďat pro použití pro výrobu vína podléhá několika kritériím. Jedním z nich je již zmíněný fakt, že se jedná o novorozená myší mláďata, některá nejsou starší než tři dny.

Dalším kritériem je nutnost, aby bylo mládě zdravé. Mláďata jsou pečlivě pozorována a prozkoumána.

K výrobě vína je nezbytné shromáždit zdravé a živé myši, jinak může přidání myší víno kontaminovat. Cokoli je na myši podezřelého, je důvodem, proč se nepoužije. To ale nutně neznamená, že je zachráněna a přežije.

A jak takové víno vlastně chutná? Kdo našel odvahu, aby ho ochutnal, ten jeho chuť popisuje jako chuť benzínu. Vy byste něco takového ochutnali?

Zdroj: timesofindia.indiatimes.com, mapotic.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz