Vyzkoušejte si v kuchyni něco nového. Sladko-slaný koláč z Filipín vás zaručeně okouzlí

Zdroj: Shutterstock

Kuchyně jihovýchodní Asie u nás není příliš populární. Pokud ale máte chuť experimentovat a chcete vyzkoušet doma něco nového, můžeme vám doporučit filipínský kokosovo-rýžový dort nesoucí označení bibingka. S ním jistě ohromíte každou návštěvu.

Filipíny jakožto ostrovní stát v západním Tichém oceánu nejsou přímo destinací, kterou by Češi hromadně vyhledávali. I z tohoto důvodu není tato země u nás příliš známá. Kromě nádherné přírody a nepřeberného množství vodopádů nabízí tento stát i zajímavé kulinářské zážitky.

Filipínci nedají na bibingku dopustit

Jedním z nich je i rýžový koláč nazývaný bibingka. Ten se na Filipínách podává tradičně kolem období Vánoc. Tento zajímavý pokrm se peče nejen doma v rodinách, ale lze jej sehnat také ve stáncích na ulici. Neodmyslitelně k němu patří také teplé nápoje jako kakao či horká čokoláda.

Nyní si tak můžete tuto asijskou pochoutku vyzkoušet i vy doma. Kombinace sladkého těsta a slaného posypu vás zaručeně okouzlí.

Originální moučník se peče na banánovém listu

Úplně na začátek si předehřejte troubu, a to na 170 stupňů Celsia. Poté si připravte si mísu a nasypejte do ní 320 gramů rýžové mouky a 1 lžíci prášku do pečiva. Následně přisypte 1 lžičku soli a 150 gramů cukru krystal.

Sypkou směs promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte 76 gramů rozpuštěného másla, 355 mililitrů kokosového mléka a tři vejce. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a vypracujte z nich hladké těsto.

Nyní si připravte menší pekáček či formu na koláč. Pokud byste si chtěli připravit tento dort opravdu autenticky, měli byste zapékací nádobu vyložit banánovým listem. Není to však nutné. Bude stačit, když formu bohatě vymažete máslem.

Kombinace sýru a kokosu vás ohromí

Těsto vlijte do formy a pečte v troubě asi 15 minut. Po vyjmutí byste měli koláč posypat slaným kachním vejcem. To bývá obvykle k dostání v specializovaných asijských obchodech. Pokud jej nemáte, můžete ho klidně nahradit tím klasickým slepičím, které máte v lednici.

Na vrch ještě nasypte 80 gramu čedaru a vraťte do trouby. Po 15 až 20 minutách můžete bibingku vyndat z trouby a nechat vychladnout. Následně ji potřete trochu rozpuštěného másla a posypte kokosem.

Zdroj: The New York Times, Panlasang Pinoy

Autor: Markéta Mladá

Přidat na Seznam.cz