Juniper berries on old wooden table
Koření a dochucovadla

Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.   Rozšíření jalovce Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně […]

Star Anise (lat. Illicium verum). Spice badyan.
Koření a dochucovadla

Badyán: voňavé koření, které se po tisíce let používá na potíže s trávením

Badyán patří mezi známé koření, které nejen krásně voní, ale díky tvaru se používá rovněž jako ozdoba a navíc má léčivé účinky. Původ badyánu Ačkoli je dnes badyán v Evropě dosti rozšířením kořením, na „Starý“ kontinent […]

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí
Koření a dochucovadla

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější. Historie používání mořské soli Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se […]

Včelí med je zdravé sladidlo. Při správném skladování se navíc nikdy nezkazí
Koření a dochucovadla

Včelí med je zdravé sladidlo. Při správném skladování se navíc nikdy nezkazí

Včelí med je hustá kapalina, kterou má člověk k dispozici díky neúnavné práci včel. Jedná se přitom o zdravé sladidlo, které opět začíná vytlačovat cukr, jenž si dlouho uzurpoval jeho místo. Historie používání včelího medu Na […]

Karob: zdravější alternativa kakaa (nejen) při přípravě vánočního cukroví
Bylinky a rostlinky

Karob: zdravější alternativa kakaa (nejen) při přípravě vánočního cukroví

Pokud chcete letos na Vánoce spojit příjemné užitečným, nahraďte při přípravě cukroví kakao karobem. Chuťově totiž rozdíl nepoznáte, ale vánoční svátky prožijete zdravěji.   Odkud karob pochází? Karob, kterému se říká rovněž svatojánský chléb, je […]

Lahůdkové droždí neslouží ke kynutí pečiva. Jde ale o velmi zdravé dochucovadlo
Koření a dochucovadla

Lahůdkové droždí neslouží ke kynutí pečiva. Jde ale o velmi zdravé dochucovadlo

Mnoho lidí má droždí spojeno především s kynutím pečiva. Jenže existuje i lahůdkového droždí, které nemá s kynutím nic společného. Jedná se totiž o velmi zdravé dochucovadlo. Aktivní a neaktivní droždí Většina lidí zná droždí jako prostředek […]

Kari koření: velmi zdravé indické koření
Koření a dochucovadla

Kari koření: velmi zdravé indické koření

Kari je směs koření, která sice pochází z Indie, nicméně v této jihoasijské zemi se minimálně v dřívějších dobách samostatně nevyrábělo. Ani název přitom není příliš přesný. Původ kari koření Ačkoli je kari koření spojováno především s indickou kuchyní, […]

Šafrán jako vzácné léčivé koření. K získání 1 kg je potřeba 80 až 200 tisíc květů
Koření a dochucovadla

Šafrán jako vzácné léčivé koření. K získání 1 kg je potřeba 80 až 200 tisíc květů

„Je toho jako šafránu“. Takové rčení říká, že dané věci je velmi málo. Toto koření, které pochází z blizen květů šafránu setého, je skutečně vzácné a drahé. Jídlům ovšem dodává exotickou chuť a navíc je zdravé. […]

Jablečný ocet: pomáhá při hubnutí nebo kožních problémech
Koření a dochucovadla

Jablečný ocet: pomáhá při hubnutí nebo kožních problémech

V současné době si v obchodech můžete pořídit několik druhů octa. Kromě toho „klasického“ si lze pořídit i zdravé alternativy, mezi které patří především jablečný ocet. Jak se jablečný ocet vyrábí? Jablečný ocet se vyrábí z jablek, […]