Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Juniper berries on old wooden table
Jalovčinky (zdroj: samphotostock.cz)

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.  

Rozšíření jalovce

Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně rozšířený po celém světě, a to na severní polokouli. Vyskytuje se tedy v mnoha oblastech Evropy, Asie, Afriky a Severní a Střední Ameriky. To znamená, že tento strom roste také v České republice. Jediným původním druhem na našem území je jalovec obecný, který se však u nás vyskytuje stále vzácněji.

Co jsou vlastně jalovčinky?

Jalovčinky jsou často označovány za jalovcové bobule. Tento název je ovšem možné používat pouze z laického hlediska, protože z hlediska botanického se o bobule nejedná. Možná to mnoho lidí překvapí, ale ve skutečnosti jde o šišky v dužnatém obalu, které pouze bobule připomínají. V každém případě se jedná o aromatické koření, které je dlouhodobě využíváno i v české kuchyni.

Jalovčinky v kuchyni

Jalovčinky byly především dříve hojně využívaným kořením a ani dnes se bez nich neobejde spousta pokrmů, a to především zvěřina. Lze je ovšem využít i při přípravě hovězího, vepřového a drůbežího masa a perfektně se hodí i k rybám. Uplatnění mohou najít také při přípravě zeleniny (např. zelí či kapusty) a známé jsou i při výrobě alkoholických nápojů (především ginu a borovičky).

Jalovčinky a zdraví

Jalovčinky je možné po právu zařadit mezi zdravá koření. Zmínit musíme antioxidační vlastnosti a diuretické (močopudné) účinky, díky čemuž působí i detoxikačně. Kladně se podílejí rovněž na trávení, když prokrvují sliznici trávicího ústrojí a celkově zlepšují jeho funkčnost. Pozitivně působí také na metabolismus, imunitu a navíc mohou pomoci ulehčit dýchání.

Zajímavosti o jalovčinkách

  • Sběr jalovčinek je vedle nadměrného kácení a úprav krajiny jednou z příčin, proč u nás došlo ke snížení populace jalovce obecného, který se v ČR kdysi vyskytoval hojně.
  • Jalovčinky by ve větším množství neměli konzumovat lidé s chronickými záněty močových cest, a to díky obsahu některých látek.
  • Vyhnout by se jim zcela měly těhotné ženy, protože dokonce mohou vést k potratu.
  • Toto koření lze společně s daným pokrmem vařit celé, ale můžete jej před použitím také rozdrtit, čímž ještě uvolníte jeho aroma.
  • Ačkoli by se mohlo zdát, že má borovička něco společného s borovicí, slovenské borievka znamená v češtině právě „jalovec“.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*