Čokoláda vůbec nemusí být čokoládou. Při nákupu je třeba obezřetnost

Chocolate
Čokoláda (zdroj: samphotostock.cz)

Čokoláda dnes patří k nejoblíbenějším sladkostem. Tento výrobek z kakaových bobů ovšem nemusí být vůbec tím, čím se „tváří“ být.  

Z historie čokolády

Ač by se mohlo zdát, že čokoláda patří k evropské kultuře od nepaměti, ve skutečnosti to není vůbec pravda. Jako první ji totiž připravovali domorodí obyvatelé Střední Ameriky, především Mayové a Aztékové. Kakaové boby, z nichž se tato pochutina vyrábí, totiž původně rostly v Jižní Americe, odkud se nejprve dostaly do severnějších oblastí a do Evropy je dovezl teprve Hernán Cortés v 16. století.

Druhy čokolády

Nápoje a placky z kakaových bobů připravovali už původní obyvatelé Ameriky, v současné době ale existuje tato pochutina v nekonečném množství variant. Nejvíce známé jsou hořká (bez mléka), mléčná (s mlékem) a bílá čokoláda (obsahuje kakaové máslo). Existuje ale daleko více variant. Pořídit si tak můžete rovněž rubínovou, ledovou anebo bublinkovou čokoládu.

Čokoláda v kuchyni

Čokoláda se jí samozřejmě nejčastěji samotná. Zároveň se ale jedná o hojně využívanou kuchyňskou ingredienci, která nachází uplatnění především ve sladkých dezertech. Jenže použít ji můžete prakticky kdekoli. Výtečná bývá i při přípravě zeleniny a hodí se i k masu jako součást omáčky. Oblíbené jsou rovněž nápoje z kakaových bobů a dokonce si lze pořídit i čokoládové pivo.

Čokoláda z hlediska zdraví

Kakaové boby obsahují mnoho účinných látek jako např. flavonoidy. Proto se o nich hovoří např. s pozitivním vlivem na kardiovaskulární soustavu a podle některých názorů působí i antioxidačně. Na druhou stranu musíme upozornit na skutečnost, že běžně dostupné pochutiny v obchodech obsahují mnoho rafinovaných cukrů a dalších látek, které lidskému zdraví rozhodně neprospívají.

Zajímavosti o čokoládě

  • Některé produkty, které naleznete na pultech obchodů, vlastně ani čokoládové nejsou. Kakaového prášku totiž obsahují minimum a často se skládají především z cukru a ztuženého palmového tuku.
  • Nevíte-li, jak poznat náhražku, obvykle se v názvu nevyskytuje slovo „čokoláda“, ale např. „kakaová pochoutka“ nebo „kakaová hmota“.
  • Čokoládu byste rozhodně neměli dávat psům, protože je pro ně toxická a může způsobit potíže s nervovou soustavou a se srdcem.
  • Pokud by vás zajímalo, jako chutná čokoládové pivo, pak vězte, že se jedná o nápoj, který chuťově osciluje mezi tmavým pivem a hořkou čokoládou.
  • Pořídit si lze i čokolády s mnoha příchutěmi. Některé přitom mohou být vskutku netradiční. Můžete tak ochutnat tuto pochutinu s konopím, chilli, šampaňským nebo irskou whisky.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*