Čokoládové lanýže: výtečná cukrovinka, kterou si připravíte do 30 minut

čokoládové lanýže

Čokoládové truffles neboli lanýže jsou lahodnou cukrovinkou, která se u nás mj. uchytila jako vánoční cukroví. Pokud jste je doposud neochutnali, můžete si připravit některou z mnoha existujících variant.

Původ čokoládových truffles

Čokoládu, resp. kvašená, pražená a mletá zrnka tropického kakaové stromu Theobroma cacao používali středoameričtí indiáni dávno před příchodem Evropanů. Ovšem až potom, co ji naši předci poprvé ochutnali, se rychle rozšířila po celém světě. Dnes si lze tedy pochutnat na tisících produktů z kakaových bobů, mezi které patří i čokoládové truffles. Ty samy existují v mnoha variantách, takže např. ve Francii mají jinou recepturu než ve Švýcarsku anebo za Atlantikem.

Kde čokoládové lanýže ochutnat?

Čokoládové truffles jsou výtečnou cukrovinkou, která se u nás v posledních desetiletích často připravuje v období Vánoc jako cukroví. Jejich příprava totiž nezabere více než půl hodiny a pak už je stačí pouze nechat vychladnout přes noc. Můžete si je tedy jednoduše připravit doma. Na druhou stranu nemusíte čokoládovým lanýžům věnovat v podstatě žádný čas. Lze si je totiž jednoduše objednat v mnoha specializovaných obchodech s čokoládou.

Jaké ingredience patří do čokoládových truffles?

Základem čokoládových lanýžů je kvalitní čokoláda, která obsahuje větší množství kakaa, dále kakaový prášek a často i ořechy (mandle, lískové oříšky apod.). V různých variantách se do nich přidávají rovněž další ingredience jako smetana, máslo, cukr či vanilka. Existují i verze s pomerančovou náplní, se skořicí a někdy jsou do nich dokonce přidávány likéry,  jako je např. amaretto. Záleží tedy pouze na vás, jakou variantu si doma vyrobíte.

Čokoládové lanýže a zdraví

Pokud použijete pouze kvalitní suroviny a vynecháte větší množství cukru či smetany, nebudou čokoládové truffles patřit mezi nezdravé pochoutky. Navíc si můžete i zaexperimentovat. Kakao, jak známo, obsahuje kofein. Zkuste jej tedy nahradit karobovým práškem, jež se vyrábí z plodů stromu s názvem rohovník obecný a v poslední době se prosazuje jako zdravější alternativa čokolády i samotného kakaa. Navíc si lze připravit i čistě rostlinné čokoládové lanýže, když živočišné produkty (smetanu a máslo) nahradíte rostlinnými alternativami.

Zajímavosti o čokoládových truffles

  • Proč právě „čokoládové lanýže“? Svým tvarem se totiž podobají těmto houbám, které jsou považovány za kulinářskou pochoutku.
  • Pokud si chcete připravit opravdu výtečné čokoládové truffles, vytvořte je s francouzského krému zvaného ganache, jenž je speciálně vyroben ze smetany a čokolády.
  • Součástí čokoládových lanýžů nemusí být pouze likéry, ale také další lihoviny. V některých receptech se do nich přidává calvados, whisky, ale použít lze v podstatě cokoli. Jen se potom nebude jednat o vhodné vánoční cukroví pro děti.
  • Čokoládové truffles si ovšem můžete připravit ostřejší, aniž byste museli sahat po alkoholu. Stačí do nich přidat chilli. Ano, i taková varianta existuje!

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 2
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*