Schwarzwaldský dort: sladká pochoutka, která nedávno oslavila 100 let své existence

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort patří mezi pochutiny, které mají svou původní domovinu v Německu. Věděli jste ovšem, že nepochází z oblasti Schwarzwaldu (Černého lesa)? Níže se navíc dočtete i další zajímavosti.

Historie schwarzwaldského dortu

Mohlo by se zdát, že pokud se nějaký pokrm nazývá schwarzwaldský dort, o jeho historii nebudou panovat žádné pochybnosti. Jenže opak je pravdou. Recept totiž původně nepochází z pohoří Schwarzwald na jihozápadě Německa. „Otcem“ schwarzwaldského dortu je jistý cukrář jménem Josef Keller, který jej poprvé upekl v Bad Godesbergu v Porýní, a to v roce 1915. Tato sladká pochoutka tedy nedávno oslavila 100 let své existence. Ale proč se tedy vlastně nazývá schwarzwaldský dort? Pravděpodobně nese název višňového likéru Schwarzwälder Kirschwasser, jenž se používá při jeho výrobě a pochází právě z oblasti Černého lesa.

Kde schwarzwaldský dort ochutnat?

Schwarzwaldský dort patří na území našich západních sousedů k nejoblíbenějším cukrářským výrobkům, takže pokud se vydáte do Německa, můžete si ho dát v mnoha cukrárnách. Na druhou stranu nemusíte kvůli ochutnání překračovat hranice České republiky. Ve své nabídce ho totiž mají rovněž tuzemské cukrárny. Ochutnat schwarzwaldský dort tak můžete např. v Cukrárně Pod věží na pražském Žižkově, anebo v brněnské cukrárně Větrník. Samozřejmě jej ale seženete také na řadě dalších míst.

Základní ingredience pro schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort tvoří několik základní přísad. Při jeho přípravě se neobejdete bez výše zmíněného likéru Schwarzwälder Kirschwasser, který seženete i u nás. Můžete sice použít i jiné kvalitní třešňové či višňové likéry, nicméně se už nebude jednat o pravý schwarzwaldský dort. Dalšími důležitými surovinami jsou višňový kompot a šlehačka. Dortový korpus pak tvoří mouka, vejce, cukr a kakaový prášek a ozdobou jsou hoblinky hořké čokolády.

Schwarzwaldský dort a zdraví

Schwarzwaldský dort je chuťově výrazný, když snoubí sladkou, hořkou a nakyslou chuť, a navíc si na své přijdou i další smysly – vypadá a voní rovněž fantasticky. Na druhou stranu se nejedná o právě o nejzdravější pochutinu pod sluncem. Díky přítomnosti mnoha sladkých a tučných ingrediencí totiž rozhodně neprospívá postavě ani kardiovaskulárnímu systému. Navíc obsahuje alkohol, takže by jej v žádném případě neměly konzumovat děti. Pokud si ovšem dospělí dají schwarzwaldský dort jednou za čas, a nespořádají ho třikrát týdně celý na posezení, určitě si neuškodí.

Zajímavosti o schwarzwaldském dortu

  • Tento cukrářský výrobek je natolik populární, že se v městečku Todtnau koná každoročně jeho festival, a to pod názvem Schwarzwälder Kirschtortenfestival.
  • Největší schwarzwaldský dort byl v roce 2006 upečen v Europa Parku v Rustu poblíž Černého lesa. Vážil přitom neuvěřitelné tři tuny a obsahoval 800 kg višní a 5 600 vajec!
  • Schwarzwaldský dort je oblíbený i v dalších německy mluvících zemích. Proto si jej lze dát i ve Švýcarsku a především v
  • Budete-li pobývat ve Švédsku, můžete zde ochutnat dort zvaný Schwarzwaldtårta. Ten se ovšem cukrářskému výrobku z Německa podobá pouze názvem. Tvoří jej totiž především sněhové pusinky, šlehačka a čokoláda.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*