Čočka: luštěnina s vysokým obsahem bílkovin vhodná (nejen) pro vegetariány a vegany

lentil soup on bowl
Čočka (zdroj: samphotostock.cz)

Čočka patří mezi nejznámější luštěniny. Je chutná, příprava je lehká a její zemitou a ořechovou chuť má mnoho lidí rádo. Navíc je velmi zdravá.

Původ čočky jedlé  

Čočka jedlá původně pochází z Přední Asie, přičemž jde o jednu z prvních člověkem pěstovaných rostlin vůbec. Z této oblasti se nicméně postupem času rozšířila do celého světa. Vzhledem k tomu, že obsahuje velké množství bílkovin, stala se důležitou součástí jídelníčku u mnoha národů. V současné době se jedná o široce využívanou potravinu i v české kuchyni.

Využití čočky v kuchyni

V kuchyni se využívají semena čočky jedlé, přičemž existuje hned několik druhů, ať už se jedná o „klasickou“ zelenou čočku, anebo čočku červenou, černou, hnědou či žlutou. Připravit si z nich lze levnou a chutnou polévku, která je ovšem výživná. Používá se rovněž jako příloha k masu. Uplatnění nachází i při přípravě salátů a aktuálně existuje velké množství receptů, v nichž se tato luštěnina vyskytuje.

Pokrmy z čočky

V současné době je u nás velmi oblíbená čočka na kyselo, která se konzumuje s vejcem, párkem či klobásou. K přípravě čočkové polévky vlastně potřebujete pouze tuto luštěninu a koření. Čočkový salát si je možné udělat na mnoho různých způsobů, zdravých i méně zdravých. Čočku je možné použít i jako alternativu masa a připravit si z ní zdravější karbenátky anebo burgery.

Čočka z hlediska zdraví

Čočka obsahuje mnoho účinných látek, především je ale vynikajícím rostlinným zdrojem bílkovin, kterých obsahuje 26 %. Z rostlinných zdrojů obsahuje více tohoto makronutrientu už pouze konopí a sójové boby, takže se jedná o výtečnou potravinu pro vegetariány a vegany. Z hlediska zdraví záleží, jak si tuto luštěninu připravíte, čočková polévka či salát je zdravější než čočka na kyselo.

Zajímavosti o čočce

  • Čočka je důležitou potravinou např. v Indii, kde se většina obyvatel stravuje vegetariánsky.
  • Na světové produkci čočky se ovšem Indie podílí „pouze“ 17 %. Největším světovým producentem této luštěniny je Kanada, kde se každoročně vypěstuje 3,2 milionu tun čočky.
  • Pokud chcete zdravotní účinky čočky ještě navýšit, nechte ji naklíčit. Klíčky jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, které se v nich nacházejí ve velkém množství.
  • Obsažená bílkovina neobsahuje pouze jednu esenciální aminokyselinu, a to metionin. Ten se ovšem nachází v celozrnné rýži, takže je vhodné tyto dvě potraviny kombinovat.
  • Čočka obsahuje i hodně železa, jež se z ní ale v těle vstřebává méně než z masa. Tento proces lze podpořit kombinací s potravinami bohatými na vitamín C, jako je např. paprika či kvašená zelenina.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*