Javorový sirup - výrazně zdravější sladidlo než cukr
Koření a dochucovadla

Javorový sirup – výrazně zdravější sladidlo než cukr

Javorový sirup patří společně s agávovým sirupem a stévií sladkou ke sladidlům, která stále častěji nahrazují cukr. Jsou totiž výrazně zdravější a navíc pokrmům mohou dodat zajímavou chuť. Historie javorového sirupu Javorový sirup patří mezi produkty, […]

Sečuánský pepř: původ a výskyt
Koření a dochucovadla

Sečuánský pepř: vyzkoušejte jedno z nejstarších čínských koření

Sečuánský pepř se nepoužívá pouze v provincii S‚-čchuan na jihozápadě Číny, ale i na mnoha dalších místech Asie. V současné době bývá ovšem stále častěji používán také na Západě. Sečuánský pepř: původ a výskyt Sečuánský […]

Skořice zdravá i voňavá
Koření a dochucovadla

Skořice: aromatická kůra skvěle působící na naše zdraví

Skořice je hojně používaným kořením a ochucovadlem. Není však pouze chuťově zajímavá a navíc příjemně voňavá, ale zároveň velmi zdravá. Uplatnění přitom nachází i v kosmetice. Skořice pochází z Orientu Skořice je aromatická kůra, která […]

Zázvor pro přípravu čaje
Koření a dochucovadla

Zázvor: zatočí s chřipkou a nachlazením a pomůže i s mnoha dalšími neduhy

Zázvor disponuje velmi výraznou chutí, která některé jedince příliš neoslovuje. Na druhou stranu se nejedná pouze o kuchyňskou ingredienci, ale také o pomocníka, jehož bychom neměli postrádat především v průběhu chladných měsíců. Původ zázvoru není […]

Kurkuma aneb indický šafrán
Koření a dochucovadla

Kurkuma: indické koření s blahodárnými účinky na zdraví

Kurkuma patří mezi exotické koření, které postupem času zdomácnělo i v západním světě. Nejenže totiž dokáže dodat pikantní chuť rozličným pokrmům, ale působí léčivě a má i další využití. Kurkuma aneb indický šafrán Koření s […]

Černá himalájská sůl
Koření a dochucovadla

Černá sůl: zdravější alternativa běžně používané kuchyňské soli

Černá sůl se stává stále častěji používanou alternativou běžné kuchyňské soli. Nejenže je totiž výrazně zdravější, ale zároveň má velmi specifickou vůni a chuť, a to díky vyššímu obsahu síry. Černá sůl: historie a místo […]

Himálajská sůl: začněte solit zdravě!
Koření a dochucovadla

Himálajská sůl: výrazně zdravější alternativa běžné soli

Himálajská sůl má růžovou barvu, čímž se liší od běžné stolní soli. Tento rozdíl však není ani zdaleka nejpodstatnější. Především je totiž výrazně zdravější, takže pokud ji ještě nepoužíváte, začněte. Himálajská sůl vzniká již 200 […]

Myristica fragrans
Koření a dochucovadla

Muškátový květ: aromatické koření, které je zdravé i nebezpečné zároveň

Muškátový květ je sušený míšek muškátovníku vonného či pravého. Jedná se tedy o koření, které pochází ze stejného stromu jako muškátový oříšek, což je zase jeho vysušené semeno. Historie muškátového květu v Evropě Muškátovník vonný […]

Známé dochucovadlo Tabasco
Koření a dochucovadla

Tabasco omáčka: známé dochucovadlo oslavilo 150 let

Pokud se mluví o pálivých jídlech, mnoho lidí napadne jako první tabasco. Ačkoli to tak totiž na počátku nevypadalo, dnes patří k nejznámějším omáčka celosvětově. Historie tabasco omáčky Tabasco dnes patří mezi nejznámější pálivé omáčky, […]

Zajímavosti o tahini
Koření a dochucovadla

Tahini: ochutnejte výtečnou sezamovou pastu

Tahini je pasta ze sezamu, která se používá na mnoha místech světa a aktuálně je velkým hitem také na Západě. Výborně totiž chutná a zároveň obsahuje vysoké množství vápníku a některých vitamínů. Kde hledat původ […]