Včelí med je zdravé sladidlo. Při správném skladování se navíc nikdy nezkazí

Včelí med

Včelí med je hustá kapalina, kterou má člověk k dispozici díky neúnavné práci včel. Jedná se přitom o zdravé sladidlo, které opět začíná vytlačovat cukr, jenž si dlouho uzurpoval jeho místo.

Historie používání včelího medu

Na včelím medu si občas pochutnávají opice i lidoopi. Vzhledem k tomu, že rod Homo má s lidoopi společného předka, je možné, že med konzumovali už první lidé. Jeho sběr je každopádně potvrzen až z doby zhruba před 8 000 lety. Ve španělské jeskyni Cueva de la Araña totiž byla objevena jeskynní malba zhruba tohoto stáří, na které člověk vybírá med z úlu.

Květový a medovicový med

Existují v podstatě dva druhy medu. První se nazývá květový med a včely jej vyrábí z rostlinného nektaru (cukernatá tekutina, jež se tvoří v některých rostlinách). Obecně přitom bývá světlejší. Ochutnat ovšem můžete rovněž medovicový med. Ten (nejen) včely tvoří z medovice, což je substance, která se vyskytuje na listí a jehličí různých stromů.

Včelí med v kuchyni

Včelí med se v posledních letech začíná prosazovat jako zdravější alternativa cukru. Z historického hlediska je však nutné dodat, že než se na evropském kontinentu začal cukr používat, sladilo se zde prakticky jen medem. Včelí med lze každopádně využít v kuchyni také při pečení, a to nejen sladkých jídel, ale také masa a zeleniny. Uplatnění navíc nachází i v marinádách na grilování.

Turecký med: oblíbená cukrovinka, která pravděpodobně nepochází z Turecka

Včelí med z hlediska zdraví

Včelí med nebyl v minulosti používán pouze jako sladidlo, ale také jako léčebný prostředek. Kladně účinkuje např. při potížích s trávením, nadměrném stresu anebo nespavosti. V kombinaci s citrónovou šťávou navíc působí pozitivně při nachlazení. Med (především ten květový) obsahuje také sacharidy, takže může sloužit i jako zdroj energie.

Stévie sladká: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Zajímavosti o včelím medu

  • Pokud budete včelí med správně skladovat, tzn. v uzavíratelném obalu, mimo dosah slunečních paprsků a při teplotě do 25 °C, teoreticky se nikdy nemůže nezkazit.
  • Med nemilují pouze lidé, opice a lidoopi. Rádi si na něm pochutnají rovněž medvědi, což koneckonců odráží už samotné pojmenování tohoto zvířete.
  • Med nemusí být nutně produktem včel. Vyrábějí je rovněž mšice nebo puklice.
  • Z medu se vyrábějí také různé nápoje. Velmi oblíbená je např. medovina, přičemž o něco méně známá je včelovina.
  • Medovicový med obsahuje méně sacharidů, za to více minerálů a rostlinných barviv než květový med. Vzhledem k tomu, že je tmavší, bývají takto barevné medy považovány za kvalitnější. Rozhodně ale neplatí, že čím světlejší med, tím méně je kvalitní.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 60
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*