Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku

Kuzu

Kuzu je tradiční japonský produkt, který se vyrábí z kořene puerarie. V kuchyni jej můžete použít jako zahušťovadlo, navíc ale pomáhá proti různým zdravotním neduhům.

Původ kuzu

Kuzu je škrob z kořene keře zvaného puerarie, který rostl původně v japonských horách. V současné době se ovšem vyskytuje také na jiných místech světa, a to nejen v asijských zemích, jako je např. Čína, ale třeba také ve Spojených státech amerických. Samotný škrob si lze navíc pořídit i v dalších oblastech, protože se jedná o zajímavý prostředek pro zahušťování pokrmů.

Kde si kuzu pořídit?

Většina Čechů o kuzu asi nikdy neslyšela, což platí i pro zkušené gurmány, neboť nejde o produkt, který se dá koupit na každém rohu. Ačkoli jej však neseženete v běžných obchodech, jeho pořízení není žádný problém. V nabídce ho totiž mají internetové a kamenné obchody se zdravou výživou. Není sice nejlevnější (100 g stojí zhruba 170 Kč), ale jeho nákupem rodinný rozpočet nezruinujete.

Kuzu v kuchyni

Kuzu lze používat jako zahušťovadlo. Uplatnění nachází při přípravě omáček, polévek a hodí se rovněž do sladkých pokrmů, jako jsou pudinky, muffiny anebo ovocné koláče. Navíc nijak nemění chuť těchto jídel. Stačí jednu lžičku prášku rozmíchat v trošce studené vody a až se rozpustí, vlít jej do připravovaného pokrmu. Poté už jen budete míchat do doby, než se kuzu změní z bílého na průhledné.

Kurkuma: indické koření s blahodárnými účinky na zdraví

Léčivé účinky kuzu

Kuzu je tradiční součástí orientální medicíny, přičemž moderní věda dokázala, že skutečně obsahuje velké množství flavonoidů a dalších účinných látek. Škrob z puerarie má kladný vliv především na trávicí soustavu, když např. pomáhá při průjmech a střevních chorobách. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární systém, protože snižuje krevní tlak a uvolňuje cévy. Navíc pomáhá při vyčerpání a účinkuje i při nachlazení či horečkách.

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Zajímavosti o kuzu

  • Kořen puerarie je opravdový obr. Jeho hmotnost se totiž může blížit i k 100 kg!
  • Kuzu je velice vhodné zahušťovadlo do pokrmů pro malé děti. Už proto, že je tento škrob opravdu snadno stravitelný.
  • Kuzu bývá doporučován i jako podpůrný prostředek při léčbě závislosti na alkoholu a nikotinu.
  • Kromě flavonoidů obsahuje kuzu i další účinné látky jako např. minerály (železo, sodík nebo vápník).
  • Kuzu si v ČR můžete pořídit v bio kvalitě. K dispozici je navíc i kuzu akizuki, tedy škrob z prvního lisu.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*