Včelovina: méně známý, ale velmi kvalitní druh medoviny s výrazně menším obsahem alkoholu

Včely v úlu

Medovinu zná takřka každý. Když se na druhou stranu řekne „včelovina“, mnozí lidé budou pravděpodobně tápat. Co že to tedy je? Jde o speciální druh medoviny, který zaujme (nejen) chutí.

Jaký je původ včeloviny?

Medovina patří mezi nejstarší alkoholické nápoje světa, neboť se určitě pila už ve starověké Mezopotámii (konkrétně v Sumeru), ale její původ je s největší pravděpodobností nutné hledat ještě mnohem dále v historii. Ačkoli byla postupně vytlačena jinými alkoholickými nápoji (pivem, vínem a destiláty), u nás se její produkce nikdy nezastavila. Včelovina se přitom začala vyrábět na úpatí Malých Karpat ve Smolenicích, což je obec na západě Slovenska.

Kde včelovinu ochutnat?

Medovina si dnes opět dobývá místo na slunci, neboť si ji můžete koupit v mnoha obchodech, případně ji ochutnat v barech a restauracích. Jenže v případě samotné včeloviny to není tak jednoduché, protože ji na těchto místech obvykle neseženete. Přesto na ni můžete narazit v některých vinotékách a navíc si ji lze snadno objednat na internetu. Naleznete ji totiž v nabídce některých internetových obchodů, a to především v e-shopech s víny a doplňky.

Výroba a druhy včeloviny

Včelina je druhem medoviny, jež kvasí při nízké teplotě okolo 17 °C, a to delší dobu, než bývá obvyklé. Konkrétně se jedná o zhruba dva až tři měsíce. Základem její výroby je přitom několik druhů včelího medu a čistá, čtyřnásobně filtrovaná voda. Do některých druhů jsou navíc přidávány i další suroviny, a to především výtažky z bylin a koření. Stejně jako v případě medoviny můžete i včelovinu konzumovat studenou (optimálně 12 až 16 °C), anebo ohřátou (50 až 55 °C).

Včelovina a zdraví

Už sama medovina patří mezi zdravější alkoholické nápoje a totéž platí rovněž o včelovině. Nejenže obsahuje kvalitní med a čistou vodu, ale při její výrobě nejsou používány chemické konzervanty, aromata ani barviva. Pokud si tedy jednou za čas dáte rádi něco dobrého a i přes obsah alkoholu zdravotně nezávadného, právě včelovina představuje perfektní řešení. Pokud ji totiž nebudete pít po litrech, může prospět vašemu kardiovaskulárnímu systému a navíc disponuje antioxidačními účinky.

Zajímavosti o včelovině

  • Vzhledem k tomu, že je včelovina vyráběna ze tří druhů slovenského medu, má nejen specifickou lahodnou chuť, ale také překrásně voní, a to i díky přítomným bylinám.
  • Ke kvašení včeloviny jsou používány ušlechtilé kvasinky. Jedná se o Saccharomyces cerevisiae, tedy o pivní, pekařské či vinné kvasinky, které jsou člověkem používány ke kvašení nápojů už od neolitu (mladší doba kamenná).
  • Včelovina patří k nejoblíbenějším medovinám celosvětově. Nikoli náhodou tak získala řadu ocenění, a to včetně ceny Nejlepší medovina světa od Světové federace včelařů.
  • Včelovina patří mezi nápoje s nízkým obsahem alkoholu. Zatímco medovina mívá okolo 20 %, tento druh obsahuje pouze 13,5 % alkoholu, což je zhruba totožné s vínem.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*