Marokánky jsou stále více oblíbenější cukroví, které se navíc řadí mezi ty zdravější

Marokánky - oblíbené vánoční cukroví

Marokánky patří mezi vánoční cukroví, které se u nás připravuje již nějaký ten pátek. Zajímavé ovšem je, že tyto tvrdé sladké placky neměly původně s Vánoci nic společného a dokonce se do nich přidával hašiš.

Marokánky mají původ v arabském světě

Marokánky pocházejí z arabského světa, původ ale nemají na samotném Arabském poloostrově, nýbrž na severu Afriky, k čemuž ostatně odkazuje již jejich název. Sem se přitom Arabové rozšířili až v průběhu expanze ze své původní domoviny. V každém případě se marokánky dokázaly rozšířit i za hranice arabského světa, a díky dlouhodobého kontaktu s Evropou se zabydlely i v evropské kuchyni. Existují přitom v mnoha variantách a dokonce se staly oblíbeným vánočním cukrovím, a to i u nás.

Kde marokánky ochutnat?

Marokánky sice nepatří mezi nejoblíbenější cukroví v Česku, přesto se v mnoha rodinách rok co rok připravuje. Nejenže jsou chutné, ale ani jejich příprava nepatří mezi nejnáročnější. Pokud jste je tedy nikdy nepekli, můžete si je letos vyzkoušet udělat. Nechtějí-li se vám připravovat, můžete si je také zakoupit. Ve své nabídce je mají cukrárny, stejně jako supermarkety a navíc si je lze objednat i v některých specializovaných internetových obchodech.

Marokánky existují v mnoha variantách, původní ingrediencí byl dokonce hašiš!

Marokánky se vyrábějí z různých surovin. Původní recepturu tvořil med, datle, ořechy, kakao, vanilka a, světě div se, také hašiš, který byl a v některých částech arabského světa stále je oblíbenou ingrediencí. Receptů ale existuje opravdu mnoho a v těch českých tuto drogu z konopí nenajdete. Naopak se často používá cukr, citrónová či pomerančová kůra nebo rozinky. Uplatnění v této receptuře ovšem často nacházejí rovněž sušené či kandované ovoce, mandle, kokos a občas se namáčejí v kakaové polevě nebo husté čokoládě.

Marokánky jako zdravá varianta cukroví?!

Sladké pokrmy sice obecně nejsou nejzdravější, na druhou stranu právě marokánky se řadí mezi zdravější cukroví, tedy budete-li při jejich přípravě šetřit cukrem. Sladkou chuť jim už ovšem dodávají zdravé datle, takže ho můžete vynechat úplně. Díky přítomnosti sušeného či kandovaného ovoce, stejně jako zdravých ořechů, z nichž mohou být problematické snad jenom arašídy, jež se do marokánek také někdy přidávají, vám můžeme toto cukroví určitě doporučit.

Zajímavosti o marokánkách

  • Název „marokánka“ je v podstatě zkratka. Celé pojmenování totiž zní „marokánská placička“.
  • Marokánky bývají někdy zaměňovány s italskými florentýnkami, jež mají podobné složení. Zřejmě za to může skutečnost, že jih Evropy byl v minulosti v blízkosti arabského světa (sever Afriky, Pyrenejský poloostrov).
  • Hašiš je v Maroku oblíbenou drogou, takže není divu, že se používá i v kuchyni. Zajímavé ovšem je, že se tu původně používala pouze marihuana a její zpracování na hašiš se sem zřejmě dostalo v 70. letech 20. století společně s hippies ze Západu.
  • V našich končinách se do marokánek přidává různé ovoce. Na Valašsku se např. jedná o sušené švestky, na jižní Moravě o meruňky.

Ačkoli neměly marokánky původně s Vánoci nic společného, v České republice se v domácnostech připravují téměř výhradně jako vánoční cukroví.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 75
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*