Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy
Světové pokrmy

Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy

Hranolky patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Jenže se určitě nejedná o zdravé jídlo. Naštěstí však existují kvalitní alternativy jako např. celerové hranolky. Kde se vlastně vzaly? Ačkoli máme hranolky v současné době spojené především s americkou kuchyní, […]

Domácí hamburger - oblíbené jídlo po celém světě
Světové pokrmy

Domácí hamburger – oblíbené jídlo po celém světě

Po roce 1989 k nám zpoza Atlantiku zamířila spousta pokrmů. Ačkoli mnohé z nich byly dosti nezdravé, lze si např. připravit zdravější domácí hamburger. Z Německa do Ameriky aneb počátky Ač by se mohlo zdát, […]

Kiviak: jedno z nejodpornějších jídel na Zemi
Maso

Kiviak: jedno z nejodpornějších jídel na Zemi

Na planetě Zemi existují miliony receptů. Zatímco některá jídla jsou celosvětově oblíbená, další vzbuzují nevolnost už jen z doslechu. Do druhé skupiny nepochybně patří kiviak. Kiviak hledejte v Grónsku Grónsko je rozlehlým územím, kam zatím ještě […]

Americká kuchyně: více než pětina obyvatel USA trpí obezitou, další ale žijí velmi zdravě
Světové kuchyně

Americká kuchyně: více než pětina obyvatel USA trpí obezitou, další ale žijí velmi zdravě

Americká kuchyně je vlivem globalizace známá po celé planetě Zemi. Na jednu stranu se tak šíří obezita, na stranu druhou však sami obyvatelé USA začínají žít čím dál zdravěji. Historie americké kuchyně Americká kuchyně snoubí […]

Javorový sirup - výrazně zdravější sladidlo než cukr
Koření a dochucovadla

Javorový sirup – výrazně zdravější sladidlo než cukr

Javorový sirup patří společně s agávovým sirupem a stévií sladkou ke sladidlům, která stále častěji nahrazují cukr. Jsou totiž výrazně zdravější a navíc pokrmům mohou dodat zajímavou chuť. Historie javorového sirupu Javorový sirup patří mezi produkty, […]

humr
Ryby a mořské plody

Humr: mořská delikatesa s velmi jemným a zdravým masem

Humři patří mezi mořské plody, které se u nás více rozšířily až v posledních letech. Jejich maso je jemné, chutné a zdravé, na druhou stranu přináší vaření zaživa jisté etické problémy. Základní fakta o životě humrů […]

Losos jako velmi zdravá ryba
Ryby a mořské plody

Losos obecný je možná nejzdravější rybou vůbec

Losos u nás v posledních desetiletích zaznamenal velký „boom“. V oblíbenosti dokonce v českých kuchyních překonal i tradičního kapra. Jeho maso je totiž nejen výborné, ale také velmi zdravé! Výskyt lososa obecného Losos obecný (Salmo salar) bývá nazýván […]

Velmi zdravá hlíva ústričná
Bylinky a rostlinky

Hlíva ústřičná: kulinářský zážitek pro ty, jež vyznávají zdravý životní styl

Hlíva ústřičná patří mezi nejvíce pěstované houby na světě. Není divu. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je odborníky všeobecně doporučována, a navíc si ji lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Hlíva ústřičná: […]

Divoká indiánská rýže
Obiloviny

Divoká rýže ve skutečnosti není rýže. Jedná se ale o velmi zdravou potravinu

Současná doba přeje experimentování, což platí i pro oblast stravování. Stále více se tak začínají prosazovat potraviny, které ještě v nedávné době skoro nikdo neznal. Patří mezi ně i divoká rýže. Historie divoké rýže Divoká […]