Humr: mořská delikatesa s velmi jemným a zdravým masem

humr
Humr americký

Humři patří mezi mořské plody, které se u nás více rozšířily až v posledních letech. Jejich maso je jemné, chutné a zdravé, na druhou stranu přináší vaření zaživa jisté etické problémy.

Základní fakta o životě humrů

Humři patří mezi mořské korýše. Dorůstat mohou do velikosti kolem 20 cm, ale někteří jedinci měří i přes 50 cm. Humři žijí při pobřežích, a to především jako samotáři pod kameny. Zástupci všech druhů mají společnou dlouhověkost – někteří se dožívají až 100 let. Tato skupina korýšů je rozšířená po celém světě. Existují přitom tři druhy – humr evropský (Homarus gammarus), humr severský (Nephrops norvegicus) a humr americký (Homarus americanus).

Kde humra ochutnat?

Humr dlouho patřil mezi potraviny, které byly spojovány s životním stylem bohatých. V současné době je už však běžně dostupný, ačkoli jeho cena bývá dosti vysoká. Živého humra si můžete pořídit např. ve specializovaných e-shopech, ale také v některých supermarketech. Pokud si jej však nechcete připravovat sami, ochutnat ho samozřejmě můžete i v restauracích s mořskými plody.

Využití humrů v kuchyni

Humří maso je velmi jemné. Rychle se ale kazí, takže byste jej měli spotřebovat co nejrychleji. Na přípravu humra ovšem musí mít člověk „žaludek“, protože se často vaří zaživa, ačkoli umírá brzy potom, co je vložen hlavou napřed do hrnce s vařící vodou. Vařené humry lze podávat vcelku, ale maso lze také péct či grilovat. K humřímu masu se hodí citrón, máslo, víno či čerstvé bylinky. Můžete jej ale také využít i jako ingredienci do polévek, omáček anebo salátů.

Humří maso z hlediska zdraví

Mořské plody patří mezi druhy masa, které mohou být součástí zdravého jídelníčku, což rozhodně neplatí pro uzeniny apod. Obsahují totiž minimum tuku, naopak jsou zdrojem kvalitních minerálů, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu. Humří maso konkrétně obsahuje selen, zinek a další minerální látky. Navíc se v něm vyskytuje velké množství vitamínu B12 a zároveň kvalitní proteiny (bílkoviny). Humra vám tedy alespoň jednou za čas můžeme doporučit.

Zajímavosti o humrech

  • V Čechách nejčastěji seženete humra amerického. Ten je specifický zejména větší velikostí.
  • Konzumováno není pouze humří maso. Gurmáni si často potrpí rovněž na játra či jikry.
  • V těle humrů jsou kromě účinných látek obsaženy i škodlivé bakterie a toxiny. Právě proto se doporučuje vařit je zaživa, protože se tak minimalizuje nebezpečí.
  • Na druhou stranu musíme vyvrátit mýtus, že humři necítí bolest. Ve skutečnosti jim vaření zaživa přináší utrpení.
  • Ke zmírnění utrpení se někdy doporučuje humra před vařením naložit na čtvrt hodiny do ledu. Jenže ve skutečnosti ochlazení muka humrů zřejmě jen prodlužuje, protože pak trvá déle, než začne působit horká voda a živočicha usmrtí.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*