Desatero správného grilování: nedělejte chyby, které se mohou projevit na chuti i zdraví potravin

Bratwurst - německá specialita
Bratwurst na grilu

Grilování se v posledních letech dostalo mezi nejoblíbenější letní kratochvíle. Jenže ačkoli dnes griluje obrovské množství lidí, spousta z nich dělá chyby, které se podepisují na chuti i zdraví připravovaných potravin.

Nepoužívejte studené maso

Na gril patří maso, které bude mít pokojovou teplotu, protože to zajistí rovnoměrné propékání. Nechte jej tedy zhruba hodinu před grilováním mimo lednici. Pozor však na přímé slunce a hmyz!

Nepřehánějte to se kořením a solí

Maso samo o sobě sice nijak výtečné není, na druhou stranu přeženete-li to s kořením, jeho chuť bude přebyta. Osolit byste ho navíc měli až po sundání z grilu, neboť v opačném případě bude příliš suché, a ne pěkně šťavnaté. Doporučovali bychom vám přitom použít hrubozrnnou sůl z mlýnku.

Negrilujte na příliš velkých plamenech

Budou-li plameny na grilu příliš velké, spálí povrch připravovaných potravin. To se negativně podepíše nejen na chuti, ale taková místa jsou karcinogenní! Navíc byste měli mřížku před každým dalším grilováním očistit, protože i připečené zbytky jsou zdrojem karcinogenních látek.

Teplota by neměla být příliš nízká

Teplota je při grilování další podstatnou věcí. Gril by měl být dostatečně rozžhavený, jinak se totiž začne maso dusit, a nebude se grilovat, což ho připraví o šťavnatost.

Maso při otáčení nepropichujte

Jistě, bývá to nejsnazší, nicméně pokud maso propíchnete, vyteče z něj šťáva a ve výsledku nebude tolik šťavnaté. Raději tedy použijte grilovací kleště, s nimiž lze s grilovanými potravinami také snadno manipulovat.

Kleště byste neměli používat jen jedny

Budete-li si pořizovat grilovací kleště, kupte si minimálně dvoje. Ne že by se tolik ničily, ale rozhodně není doporučováno, abyste syrové a ugrilované maso nabírali stejnými kleštěmi, protože si tak říkáte o nepříjemné žaludeční potíže.

Nejezte maso hned po sejmutí z grilu

Jistě, kdo by odolal nádherné vůni. Jenže pokud maso hned nakrájíte, připravíte ho tím opět o šťavnatost, neboť šťáva vyteče ven. Necháte-li ho naopak pět minut vychladnout, šťáva se uvolní do svalových vláken.

Nezaměřujte se pouze na živočišné produkty

Většina lidí griluje maso a na gril často dává i některé sýry. Jenže pro zdraví je podstatná pestrá strava. Proto si ugrilujte také houby (především žampiony) či zeleninu (cuketa, lilek, brambory atd.). Ke grilovanému masu jsou ostatně výtečné i zeleninové saláty.

Negrilujte příliš věcí najednou

Ačkoli by měly být potraviny co nejpestřejší, neměli byste je grilovat všechny najednou. Každá se totiž griluje jinak dlouho a vyžaduje jinou teplotu, takže je grilujte postupně. Brzy poznáte, jak se která věc propéká a následně už budete moci grilovat více druhů potravin vedle sebe dle jejich povahy.

Nezapomínejte na olej

Pokud se vám maso příliš připéká k roštu, neváhejte ho potřít olejem. Ten je přitom vhodný i při grilování zeleniny, protože pomáhá vstřebávat vitamíny a dodává chuť. Každopádně použijte svůj oblíbený olej, ovšem třeba palmový nebude z hlediska zdraví ten nejlepší.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*