Voňavá vánoční purpura je skvělým tipem na ručně vyrobený dárek
Rady a tipy

Voňavá vánoční purpura je skvělým tipem na ručně vyrobený dárek

Stále více z nás se uchyluje k výrobě vánočních dárků. Ručně vyrobené dárky jsou totiž mnohdy cennější než ty kupované. Hledáte-li nápad na ručně vyrobený dárek, který nevyjde draho, vyrobte vánoční purpuru. Purpura je jedním z neodmyslitelných symbolů […]

vanocka
Cukroví

Do pečení vánočky se pustila i herečka Laďka Něrgešová. Zkuste její vánočku z osmi pramenů

Pečení vánoček ve velkém už je legendární ve spojení s Monikou Absolonovou a teď se svým pečením pochlubila další celebrita. Pokud se vám při zaplétání vánočky pletou ruce, tak určitě oceníte i video návod, jak postupovat. […]

Vošouch, cmunda, součást chanuky: Sláva bramboráků sahá až do Jeruzaléma
Recepty

Vošouch, cmunda, součást chanuky: Sláva bramboráků sahá až do Jeruzaléma

Snad každá domácnost má svůj vlastní recept na bramborák. Ale víte, kde se bramborák objevil poprvé a proč je součástí židovského svátku chanuka? Přinášíme vám i recept na správný český bramborák. Bramboráky připomínají židům boží […]

jitrnice a jelita
Maso

Zabijačky dříve utužovaly rodinné vztahy. Navíc zajistily zásoby jídla na celou zimu

Pro někoho je domácí zabijačka brutálním přežitkem, pro jiného je pokračováním tradice a obstaráním kvalitního bio masa na několik měsíců. Vegetariáni mají samozřejmě na takovou tradici svůj názor. Česká tradice pomalu mizí Lidé, kteří maso […]

Krizaly
Zvyky a obyčeje

Staročeská muzika: Provoňte si konec listopadu tradičním dezertem, který se podává teplý

S blížícími se Vánocemi ožívají tradice a vytahujeme staré recepty našich babiček. Jedním z tradičních pokrmů je také staročeská muzika. Tradiční vánoční jídla získala postupem času trochu uvolněnější přístup. Například rybí polévka bývá často nahrazená […]

Kristýna „Bubu“ radí, jak si doma vypěstovat žitný kvásek a využít ho na přípravu domácího chleba
Pečivo a těstoviny

Kristýna „Bubu“ radí, jak si doma vypěstovat žitný kvásek a využít ho na přípravu domácího chleba

Příprava domácího žitného kvásku vám zabere pár dní. Upečení domácího chleba zhruba celý den, ale určitě nebudete litovat. Žitný kvásek vám může sloužit po mnoho týdnů a linoucí vůně čerstvě upečeného chleba, na který si […]

Hostie
Zvyky a obyčeje

Recept na hostie se již po staletí nezměnil. Bývá to problém zejména pro celiaky

Pro ateisty se může jednat o neznámý pojem, ale pro věřící je hostie významnou součástí svatého přijímání. Kde se hostie vyrábí? A proč jsou problémem pro celiaky? Co je to vlastně hostie? Hostie nebo také […]

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi
Světové kuchyně

Nahlédněte pod pokličku tradiční stravy Aboridžinců. Nebudou chybět housenky ani hadi

Domorodí Australané se po tisíce let živili „jídlem buše“ (anglicky bushfood), což je pojem zastřešující stravu z místních plodů, semen, jedlých částí rostlin, hub a živočichů. Pojďme se na jejich tradiční stravu podívat blíže. Pokrmy v souladu […]