Staročeská muzika: Provoňte si konec listopadu tradičním dezertem, který se podává teplý

Krizaly
Zdroj: alima007 / Shutterstock.com

S blížícími se Vánocemi ožívají tradice a vytahujeme staré recepty našich babiček. Jedním z tradičních pokrmů je také staročeská muzika.

Tradiční vánoční jídla získala postupem času trochu uvolněnější přístup. Například rybí polévka bývá často nahrazená hrachovou a tradiční smažený kapr pak smaženým řízkem nebo třeba lososem.

I přesto však občas neuškodí připomenout si, jak se vaří houbový kuba, který dříve býval součástí štědrovečerního menu, či jak se připravuje „muzika“.

Zapomenutý dezert

Muzika měla přinášet do rodiny svornost jako při hře orchestru, odtud tak vznikl její název. Jednalo se o teplý dezert podávaný na závěr večeře.

Občas se můžete setkat s jinými názvy tohoto dezertu – odvárka, lízačka či břečka. Názvy zní sice nelichotivě, ale základem je sušené ovoce a koření, takže se nemáte čeho bát. Je však pravdou, že vzniklá směs opravdu „břečku“ připomíná.

Jedním z dalších názvů je pak tomáškový kompot, protože se dříve dezert připravoval na sv. Tomáše, který dle katolického kalendáře slaví 21. prosince svátek. Ale staročeská muzika se jedla až na Štědrý večer.

Příprava je jednoduchá

Vybrali jsme pro vás recept, který zveřejnil deník Blesk, a dle kterého si připravíte tradiční vánoční dezert během chvilky.

Budete potřebovat 560 g sušených švestek, 500 g křížal, 500 g sušených hrušek, 200 g cukru, 100 g ořechů a mandlí, 100 g rozinek, 1 citron, 1 skořice, 1 badyán, 3 hřebíčky a rum.

Všechno ovoce zalijete vodou a přes noc necháte bobtnat. Druhý sen pak dezert doděláte tím, že přidáte cukr a koření. Koření si dejte ideálně do nějakého pytlíku k tomu určenému, aby se vám lépe vytahovalo.

Vše vaříte přibližně 15 minut. Poté odstraníte koření, přidáte citronovou šťávu a rum dle chuti.

Dezert se podával teplý a na závěr štědrovečerní večeře společně s vánočkou. Vy ale nemusíte čekat a tímto dezertem si můžete zpříjemnit už konec listopadu.

Zdroj: Blesk, iReceptář, Monika Brýdová

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz