Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný
Koření a dochucovadla

Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný

Muškátový oříšek je oblíbené koření, které v kuchyni nejspíš někdy využil téměř každý z nás. Kromě toho, že obohacuje chuť některých pokrmů, je také zdravý. Podporuje trávení, chuť k jídlu, eliminuje nadýmání. Na druhou stranu […]

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni
Koření a dochucovadla

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni

Quatre épices (z francouzštiny „čtyři koření“) je ve Francii a na Blízkém východě hojně využívanou směsí koření. Jaké druhy koření do ní tradičně patří a do jakých pokrmů se hodí? Co se skrývá pod názvem […]

Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku
Koření a dochucovadla

Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku

Skořici milují malé děti i dospělí. Jde o oblíbené koření, které se v kuchyni používá nejen při pečení, ale například i při vaření omáček, nebo se z ní dá udělat lahodný čaj. Navíc má skořice […]

Domácí hořčice: Bleskově hotová a vždy po ruce. Výborná i jako dárek pro milovníky ostrého
Koření a dochucovadla

Domácí hořčice: Bleskově hotová a vždy po ruce. Výborná i jako dárek pro milovníky ostrého

Češi jsou fanoušky hořčice a v pomyslném souboji mezi ní a kečupem jako omáčce k párku by to bylo asi pořádně zajímavé. Zatímco dělání domácího kečupu jsme si hlavně v létě osvojili, abychom zužitkovali úrodu […]

horcice
Koření a dochucovadla

Jak se do našich jídelníčků dostala hořčice? Původně sloužila jako lék

Hořčice patří mezi nejstarší známá koření. Hojně ji využívali Římané, ale archeologické nálezy prokázaly, že se již mnohem dříve používala v Indii a v Egyptě. Do Evropy tak nejspíš přicestovala právě z Egypta. Z hořčičných semínek pak v průběhu […]

Kontaminace kořenek nebezpečnými bakteriemi se může týkat i vaší kuchyně
Domácnost

Kontaminace kořenek nebezpečnými bakteriemi se může týkat i vaší kuchyně

Většina lidí si vaření často ulehčuje použitím ingrediencí z kouzelných skleniček. Výzkum ale ukázal, že právě kořenky jsou místem v kuchyni s nejvyšší kontaminací bakteriemi, jako je například salmonela. Jak o kořenky pečovat, aby se […]

Skořice má mnoho zdravotních benefitů. Pozor ale na to, jaký druh používáte
Zdraví

Skořice má mnoho zdravotních benefitů. Pozor ale na to, jaký druh používáte

Výtažky z kůry i listů, květů, plodů a kořenů skořicovníku se používají v tradiční medicíně po celém světě již tisíce let. Také západní medicína začíná objevovat pozitivní účinky skořice na lidské zdraví. Jako vždy však […]

safran
Koření a dochucovadla

Proč je šafrán nejdražší koření na světě a co špatného je s ním spojeno

Šafrán je koření, které se hojně pěstuje především v dnešním Íránu a Španělsku. Pokrmům dodává chuť, která je popisovaná jako květinová, nasládlá, štiplavá, zemitá nebo trávová. Je to nejdražší koření na světě a nepostradatelná složka […]

Horoskop: Znamení, která milují ostré jídlo. V ústech vám pořádně zatopí
Zajímavosti

Horoskop: Znamení, která milují ostré jídlo. V ústech vám pořádně zatopí

Někteří lidé mají takzvaně, jak by se lidově řeklo, plechovou hubu. Česnek a chilli papričky jsou jejich dobří kamarádi, jídlo, které pálí, považují za lék na každou nemoc. Někdy ale mají díky své odolnosti mylné […]

koreni
Koření a dochucovadla

Horoskop: Koření vyhovující vašemu znamení. Pochutnáte si a uděláte něco pro zdraví

Koření je spjato s lidstvem od pradávna a také bylo velmi ceněno. Například obyčejný černý pepř, který nechybí na žádném stole, byl velice hodnotným platidlem. Kvůli koření lidé podnikali často nebezpečné lodní výpravy přes půl světa. […]