1-83589004
Světové pokrmy

Ceviche: zdravý hit z Latinské Ameriky

Ceviche je tradiční jihoamerický pokrm, který s příklonem ke zdravému životnímu stylu objevují čím dál více i další části světa. Původ ceviche Původ ceviche není jistý. Předpokládá se, že se podobný pokrm připravoval už před 2 000 […]

Peruvian Fruit Called Lucuma
Ovoce

Lucuma: exotické ovoce i velmi zdravé sladidlo

Lucuma, resp. prášek z tohoto exotického ovoce u nás není příliš známý. Jenže se jedná o zdravé sladidlo, které mohou používat i diabetici. Původ lucumy Lucuma (Pouteria lucuma) je stálezelený strom, za jehož původní domovinu bývá […]

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně

Kopřiva je rostlinou, kterou zná úplně každý. Řadou lidí je považována za plevel, který navíc žahá, disponuje nicméně i mnoha pozitivními vlastnostmi. Rozšíření kopřivy Kopřivy rostou na mnoha místech světa. Nalezneme je tedy po celé […]

Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika
Zprávy a události

Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika

Mrazák dnes bereme jako naprostou samozřejmost ve většině domácností. Jenže mražené potraviny nyní slaví teprve „devadesátku“. Vynález umělého mrazení potravin Konzervaci potravin za pomoci nízkých teplot zná člověk odedávna, a to především v severnějších oblastech. V novodobé […]

Ústřice jsou nejlepší syrové a působí afrodiziakálně. Pravda je ale možná jinde
Ryby a mořské plody

Ústřice jsou nejlepší syrové a působí afrodiziakálně. Pravda je ale možná jinde

Ústřice patří celosvětově mezi nejvyužívanější mořské plody. Některé informace o nich jsou ale možná trochu přehnané. Původ ústřic Ústřice jedlá je mlž, který původně žil v teplejších mořích okolo Evropy (tedy na jihu a západě). […]

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny
Zelenina

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Batáty neboli sladké brambory patří mezi zeleninu, která u nás tak ještě úplně nezdomácněla, na druhou stranu je stále známější. Nejenže jde o chutnou kuchyňskou ingredienci, ale zároveň je velmi zdravá. Původ povijnice batátové Batáty […]

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR
Světové pokrmy

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR

Hmyz se možná brzy stane běžnou potravinou i v ČR, a to i vzhledem k nedávné novele veterinárního zákona, jež umožňuje vyrábět potraviny z těchto živočichů. Ochutnat tak třeba půjde i escamole. Původ escamole Escamole neboli mravenčí larvy […]