Yummy brownies
Pochutiny

Čokoládové brownies: vynikající dezert, který si lze připravit originálně

Čokoládové brownies patří mezi dezerty, které se i u nás těší stále větší oblibě. Při jejich výrobě přitom můžete využít i dosti originální receptury. Původ dezertu Američané rádi mlsají. Není tedy divu, že spousta světoznámých […]

Chocolate
Pochutiny

Čokoláda vůbec nemusí být čokoládou. Při nákupu je třeba obezřetnost

Čokoláda dnes patří k nejoblíbenějším sladkostem. Tento výrobek z kakaových bobů ovšem nemusí být vůbec tím, čím se „tváří“ být.   Z historie čokolády Ač by se mohlo zdát, že čokoláda patří k evropské kultuře od nepaměti, ve skutečnosti […]

lentil soup on bowl
Luštěniny

Čočka: luštěnina s vysokým obsahem bílkovin vhodná (nejen) pro vegetariány a vegany

Čočka patří mezi nejznámější luštěniny. Je chutná, příprava je lehká a její zemitou a ořechovou chuť má mnoho lidí rádo. Navíc je velmi zdravá. Původ čočky jedlé   Čočka jedlá původně pochází z Přední Asie, přičemž […]

1-83589004
Světové pokrmy

Ceviche: zdravý hit z Latinské Ameriky

Ceviche je tradiční jihoamerický pokrm, který s příklonem ke zdravému životnímu stylu objevují čím dál více i další části světa. Původ ceviche Původ ceviche není jistý. Předpokládá se, že se podobný pokrm připravoval už před 2 000 […]

Peruvian Fruit Called Lucuma
Ovoce

Lucuma: exotické ovoce i velmi zdravé sladidlo

Lucuma, resp. prášek z tohoto exotického ovoce u nás není příliš známý. Jenže se jedná o zdravé sladidlo, které mohou používat i diabetici. Původ lucumy Lucuma (Pouteria lucuma) je stálezelený strom, za jehož původní domovinu bývá […]

Pivo
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Kopřiva není plevel, ale perfektní jarní ingredience do kuchyně

Kopřiva je rostlinou, kterou zná úplně každý. Řadou lidí je považována za plevel, který navíc žahá, disponuje nicméně i mnoha pozitivními vlastnostmi. Rozšíření kopřivy Kopřivy rostou na mnoha místech světa. Nalezneme je tedy po celé […]

Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika
Zprávy a události

Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika

Mrazák dnes bereme jako naprostou samozřejmost ve většině domácností. Jenže mražené potraviny nyní slaví teprve „devadesátku“. Vynález umělého mrazení potravin Konzervaci potravin za pomoci nízkých teplot zná člověk odedávna, a to především v severnějších oblastech. V novodobé […]