Test instantních čínských polévek: Za rychlou přípravu platíme zdravím

Zdroj: Shutterstock

Protože čas jsou peníze a podzim je v plném proudu, instantní polévky jsou rychlým řešením, jak se v časové tísni najíst a zároveň trochu zahřát. Jenže to jsou asi jediná pozitiva, která instantní čínské polévky přináší.

Instantní čínské polévky lákají na rychlou a snadnou přípravu, za kterou se ale skrývá řada zdravotních rizik – od zažívacích potíží až po nadměrný příjem sodíku a potenciální vystavení se toxickým kovům. Zatímco občasná konzumace instantních polévek vám pravděpodobně neublíží, jejich zařazení do pravidelného jídelníčku by mohlo trvale poznamenat vaše zdraví.

Prázdné kalorie

Instantní polévka prochází mnoha chemickými procesy, aby získala požadovanou strukturu, konzistenci a chuť. Během těchto procesů ale ztrácí většinu svých výživových hodnot a naopak se do ní přidává mnoho nezdravých látek, jako jsou transmastné kyseliny a cukry. Takto zpracované potraviny jsou podle lékařského oddělení harvardské univerzity spojovány s vážnými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, vysoký krevní tlak a cukrovka.

Protože je instantní polévka již zpracovaná, většina výživných látek z ní zmizela. Ve výsledném produktu tak zůstává spousta prázdných kalorií, které zvyšují příjem kalorií, aniž by poskytovaly nějakou podstatnou výživu.

Samá sůl a konzervační látky

I když je sodík pro tělo nezbytný, jeho nadbytek může být škodlivý. Častá konzumace instantních polévek, které jsou kvůli zvýraznění chuti a konzervaci plné soli, může podle Parkway East Hospital vést k problémům, jako jsou vysoký krevní tlak či komplikace s ledvinami. Kromě soli obsahují instantní polévky různé konzervační látky, včetně emulgovaných tuků, cukru, guarové gumy, škrobu a dalších.

Obsahují toxické kovy

Instantní polévky procházejí při výrobě dehydratací, při níž se mohou hromadit toxické kovy jako hliník (Al), kadmium (Cd) a olovo (Pb). Tyto kovy představují zdravotní riziko zejména při překročení doporučených denních dávek. Ačkoliv podle závěrů výzkumu z roku 2022 obsah kovů v instantních polévkách nepředstavuje významné riziko pro dospělé, u dětí může snadno dojít k překročení doporučeného příjmu těchto látek.

Test instantních čínských polévek

Testování instantních čínských polévek provedené laboratoří Ústavu chemie potravin a biotechnologií na Vysokém učení technickém v Brně, jak píše iDNES, zahrnovalo čtrnáct vzorků, z nichž sedm bylo kachních a sedm hovězích.

I přes pestrou nabídku různých značek byly ve výsledném hodnocení mezi vzorky minimální rozdíly. Všechny vzorky se vyrovnaly kolem průměrné známky 3.

Žádná polévka neobsahovala těžké kovy ani syntetická barviva. Problémem byl však obsah soli, který někdy překročil polovinu doporučené denní dávky. V některých případech se navíc uváděný obsah soli na obalu neshodoval s realitou.

Zdroj: Parkway East Hospital, Harvard T. H. Chan, iDNES, Daniel Niebla-Canelo, Toxic Metals (Al, Cd, and Pb) in Instant Soups: An Assessment of Dietary Intake, 2022

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz