Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění
Zelenina

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění

Pokud bychom chtěli vyjmenovat druhy zeleniny, lotosový kořen s největší pravděpodobností vůbec nezazní. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ lotosu ořechonosného Lotos ořechonosný je vodní rostlina, jejíž původní domovinou je indický subkontinent. Proto […]

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory
Zelenina

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory

Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova. Původ a rozšíření brokolice Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, […]

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny
Zelenina

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Batáty neboli sladké brambory patří mezi zeleninu, která u nás tak ještě úplně nezdomácněla, na druhou stranu je stále známější. Nejenže jde o chutnou kuchyňskou ingredienci, ale zároveň je velmi zdravá. Původ povijnice batátové Batáty […]

Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické
Zelenina

Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické

Kysané zelí je perfektní potravinou pro zimní měsíce. Nejenže totiž mnoha lidem chutná, ale zároveň se jedná o zásobárnu zdraví prospěšných látek. To ovšem nemusí platit o některých kupovaných produktech. Kysané zelí jako ideální potravina […]

Sušená rajčata - chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit
Zelenina

Sušená rajčata – chutná a zdravá pochoutka, kterou je snadné si doma připravit

Rajčata jsou oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. Můžete je konzumovat v čerstvém stavu, ale vynikající jsou rovněž sušená. Ty si lze sice stejně jako čerstvá koupit, ale také jednoduše vyrobit doma. Rajčata nemusíte v zimě pouze kupovat Rajčata sice […]

Maca: zelenina dlouho skrytá v peruánských Andách, která pomáhá proti stresu
Zelenina

Maca: zelenina dlouho skrytá v peruánských Andách, která pomáhá proti stresu

Mezi superpotraviny je dnes řazena spousta ovoce, zeleniny i dalších rostlin. Do této skupiny zdraví prospěšných ingrediencí byla přitom v posledních letech zařazena i maca. Původ řeřichy peruánské Řeřicha peruánská je rostlina, jejímž kořenem je bulva […]

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů
Zelenina

Toskánská kapusta: méně známá zelenina, ale obsahuje obrovské množství vitamínů

Černá kapusta není v našich končinách příliš známá. Jenže to je škoda, protože se jedná o superpotravinu, která při pravidelné konzumaci může hrát důležitou roli při prevenci civilizačních chorob. Jaký je původ kapusty? Kapusta je rodem […]