Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
Zelenina

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady

Černý kořen je kořenová zelenina z rostliny zvané poněkud atypicky, totiž hadí mord španělský. Přesto je nejen chutný, ale také zdravý. Původ hadího mordu španělského Hadí mord španělský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Tento poměrně atypický název […]

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát
Zelenina

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát

Topinambury jsou hlízy z rostliny s názvem slunečnice topinambur. Jedná se přitom o zajímavou alternativu brambor, z níž si lze připravit i salát na Vánoce. Původ topinamburu Slunečnice topinambur je bylina z čeledi hvězdnicovitých, jejíž původní domovinou je Severní […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]

1-12893694
Zelenina

Cuketa: zdravá zelenina, která pomáhá srdci i při hubnutí

Cuketa u nás patří mezi nejznámější druhy zeleniny. Na našem území sice zdomácněla až před několika desítkami let, přesto je dnes velmi populární. Odkud cuketa pochází? Cuketa je kultivarem tykve obecné, tedy zeleniny, která pochází […]

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit
Zelenina

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit

Rebarbora je sice známou zeleninou, mnoho lidí ji ale doposud neochutnalo. Ačkoli může být zdravá, její konzumace je dosti problematická. Reveň kadeřavá Rebarbora je označení pro řapíky listů z rostliny, která se nazývá reveň kadeřavá. Ta […]

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění
Zelenina

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění

Pokud bychom chtěli vyjmenovat druhy zeleniny, lotosový kořen s největší pravděpodobností vůbec nezazní. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ lotosu ořechonosného Lotos ořechonosný je vodní rostlina, jejíž původní domovinou je indický subkontinent. Proto […]

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory
Zelenina

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory

Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova. Původ a rozšíření brokolice Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, […]

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny
Zelenina

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Batáty neboli sladké brambory patří mezi zeleninu, která u nás tak ještě úplně nezdomácněla, na druhou stranu je stále známější. Nejenže jde o chutnou kuchyňskou ingredienci, ale zároveň je velmi zdravá. Původ povijnice batátové Batáty […]