Při přípravě rajčat se mnozí dopouštějí řady chyb. Osvojte si správné návyky

Zdroj: Shutterstock

Rajče je častou ingrediencí v různých teplých i studených pokrmech. Stejně jako u každé jiné přísady je však potřeba vědět, jak jej správně vybrat, připravit a uvařit, jelikož tím můžete dosáhnout obrovského rozdílu v jídlech.

Pokud používáte rajčata v kuchyni, je velká šance, že jste sami udělali nějaké zbytečné chyby při přípravě a vaření. Čemu všemu je důležité věnovat pozornost, pokud chcete dosáhnout chutných výsledků?

Správný nůž je základ

V první řadě si opatřete správný nůž. Použití nesprávného nože může nadělat absolutní nepořádek a do značné míry zničit rajče. Ani klasickým ostrým nožem nedocílíte snadného proříznutí rajčete. Nejlepší je používat vroubkovaný nůž, který má podél ostří malé zoubky. Slupku rozříznete jednoduchým řezným pohybem tam a zpět. Nůž na chléb však nemusí být pro tento úkol ideální. Investujte do malého zoubkového nože, se kterým se vám bude lépe pracovat.

Rajčata neloupejte, pokud si je chcete dopřát čerstvá. Jestliže je však budete vařit a přidávat do pyré nebo omáčky, určitě je oloupejte. Slupky se totiž nerozvaří tak snadno jako zbytek rajčete. Navíc obsahují sloučeniny, které mohou způsobit nahořklou chuť.

Nejlépe si rajčata vychutnáte syrová. Jsou výborná v salátech nebo jen tak posypaná trochou soli a pepře. Pokud máte doma velké množství rajčat, nesnažte se je hned všechna zavařit, ale vychutnejte si jejich chuť ještě začerstva, zejména během letních měsíců, kdy jsou nejzralejší.

Kyselá rajčatová omáčka? Jedlá soda pomůže

Máte rádi rajčatovou omáčku? K přípravě lze použít zakoupené konzervy, pokud máte po ruce čerstvá rajčata a trochu času, můžete ji připravit úplně od začátku. Jedním z problémů může být to, že bude mít omáčka kyselou chuť, zvláště pokud nejsou rajčata dostatečně zralá. Přidejte do omáčky kromě cukru i trochu jedné sody, která sníží její kyselost.

Mnoho lidí má vůči konzervám předsudky. Mají je spojeny s nevýraznou, kašovitou zeleninou, která se nikdy nevyrovná čerstvé verzi. Přitom hodně záleží na sezónnosti. V létě nejspíš nebude příliš těžké najít krásně červená rajčata, avšak v zimě budou konzervovaná rajčata pravděpodobně čerstvější. Navíc jejich použití je mnohem jednodušší a rychlejší, takže je určitě nezavrhujte.

Napadlo vás někdy odstranit z rajčete semínka? Naštěstí není potřeba je odstraňovat ve všech receptech, například v omáčkách či v pyré to není potřeba. V jiných receptech však má ponechání semínek v hotovém pokrmu za následek mazlavou a vodovou konzistenci, což určitě nechcete.

Sůl nad zlato

Možná jeden z nejdůležitějších kroků při přípravě rajčat spočívá v jediné věci – soli. Sůl zvýrazňuje chutě a její přidání do rajčat způsobí, že sůl vytáhne tekutinu. Výsledné rajče je mnohem méně vodnaté a jeho chuť je koncentrovanější. Sůl také snižuje hořkost v jídle, díky čemuž budou rajčata chutnat sladší.

Ačkoliv jsou rajčata chutná sama o sobě, můžete výsledek ještě o něco vylepšit, a to přidáním bylinek. Klasickou kombinací je oregano a bazalka. Pokud chcete vyzkoušet něco speciálního, přidejte třeba kopr, tymián, petržel či pažitku.

Stejně jako vhodný nůž je zapotřebí používat správný typ nádobí na vaření rajčat. Rajčata a další kyselé potraviny si úplně nerozumí s určitými materiály. Reaktivní nádobí při ohřívání uvolňuje kovové atomy, na kterých dobře drží kyselé přísady a může vést ke změně barvy nebo dokonce chuti. Mezi reaktivní kovy patří měď, hliník a nerezová ocel. Nejlepší je tedy používat nereaktivní nádobí z materiálů, jako je glazovaná keramika a sklo. Stejně tak poslouží i hrnce a pánve potažené smaltem.

Nejlepší rajčata jsou domácí – zkuste si je vypěstovat

Pokud chcete dosáhnout nejlepšího možného výsledku, je kromě správného vaření rajčat důležitý ještě jeden zásadní krok, a tím je výběr rajčat. Nejlepší je použít místně pěstovaná rajčata. Ta, která putovala z větší dálky, byla pravděpodobně utržena ještě zelená a dozrávala cestou. Tím budou méně chutná. Vybírejte kusy, které jsou těžké a při stlačení nejsou úplně tvrdé. Mírně přezrálá rajčata jsou v pořádku, pokud je budete vařit, avšak nejsou vhodná k přímé konzumaci.

Jestli jste někdy ochutnali čerstvé rajče ze zahrádky, jistě jste si všimli rozdílu v chuti oproti rajčeti z obchodu. Pokud máte možnost, zkuste si občas dopřát rajčata z farmářského trhu místo z potravinářského obchodu, kde je kladen důraz na vysoké výnosy a ne na chuť. Zvažte také pěstování vlastních rajčat, stačí k tomu klidně okenní parapet.

Zdroj: mashed.com, southernliving.com, tips-and-tricks.co
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz