Nakládaná červená řepa chutná skvěle k mnoha pokrmům. Její přípravu zvládne každý
Recepty

Nakládaná červená řepa chutná skvěle k mnoha pokrmům. Její přípravu zvládne každý

Nakládanou řepu dělám skoro každý rok. Většinou je velmi rychle pryč, protože ji u nás jíme skoro ke každému jídlu. Je skvělá k rizotu, šunkoflekům, ale třeba i k masu a bramborám nebo grilovaným jídlům. […]

Znojemské okurky se proslavily i ve Švédsku. I jejich budoucnost ovlivňuje inflace
Zelenina

Znojemské okurky se proslavily i ve Švédsku. I jejich budoucnost ovlivňuje inflace

Nakládané okurky se hodí jako příloha k mnoha jídlům. Šunkofleky, rizoto, čočka na kyselo, nebo třeba maso s bramborovou kaší. To všechno jsou pokrmy, které můžete kyselou zeleninou dochutit. Jaká je ale vlastně historie nakládaných […]

Z květů šeříku připravíte sladký osvěžující nápoj i horký čaj. Využití mají i v kosmetice
Ovoce

Z květů šeříku připravíte sladký osvěžující nápoj i horký čaj. Využití mají i v kosmetice

Šeříky ještě na některých místech jsou ve své nejkrásnější fázi. Jejich fialové nebo bílé květy zdobí zahrádky a pohled na ně je opravdovým potěšením. Kromě toho, že jsou tyto rostliny nádhernou okrasou, mají ale jejich […]

carpaccio
Recepty

Červenou řepu má v kuchařském repertoáru i Zdeněk Pohlreich. Pro své příznivé vlastnosti by neměla chybět v žádné kuchyni

Svou zářivě červenou barvou kořene, kterou zdobí sytě zelené listy, upoutá tato zelenina už na zahrádce, kde se jí daří bez větší péče a vyroste prakticky kdekoliv. V zahrádkářském sortimentu je celá škála odrůd a všechny […]

Jak snadno a levně zakonzervovat zeleninu? Pomůže vám sůl i sádlo
Rady a tipy

Jak snadno a levně zakonzervovat zeleninu? Pomůže vám sůl i sádlo

Pro naše babičky bylo velmi důležité využít období hojnosti a dostupné potraviny si uchovat na horší časy. Dnes již sice můžeme většinu surovin pořídit celoročně, ale zelenina ze supermarketu se zkrátka nedá srovnávat s tou domácí. […]

okurky
Pochutiny

Znojemské okurky: Pýchu Znojma nahradila turecká výroba. Co do kvality se nedá s tou českou srovnávat

Když kupované okurky, tak jedině ty ze Znojma. To bylo dlouhá léta zažité pravidlo v mnoha českých domácnostech a lidé si rádi i připlatili, aby si na křupavé kyselé dobrotě pochutnali. Bohužel, dnes už se dají […]

Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa
Recepty

Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa

Jako couračka je někdy chápána omáčka z mléka, smetany a zelí. Mnohem častěji ale lidé takto nazývají polévku, která se může podávat z vydlabaného chleba. Za starých časů se prý podávala především v zimě, a […]