Nepleťte si rané brambory s novými. Kromě času sklizně se liší i chutí

zdroj: Shutterstock

Brambory jsou pevnou součástí našich jídelníčků, a proto je dobré umět rozlišit jednotlivé typy. Dnes si ukážeme, v čem se liší rané brambory od brambor nových a na jaké pokrmy se hodí.

Jak poznáte rané brambory?

Jak napovídá název, pro rané brambory je typická brzká sklizeň, tedy od dubna do června. V obchodech se objevují od května do července. Jejich specifikem je tenká slupka, kterou není potřeba loupat (často sama odpadne) a navíc dodává bramborám aroma.

Jestliže se je však přece jen rozhodnete oloupat, web iDNES doporučuje brambory nejprve uvařit ve slupce, zchladit studenou vodou a následně oloupat.

Rané brambory jsou sladší než brambory nové, a to z toho důvodu, že se sklízí před dozráním a cukr, který obsahují, se tak nestihne přeměnit ve škrob.

Kvůli menšímu obsahu škrobu jsou navíc dietnější než druhý zmíněný typ. Čerstvě sklizenou ranou bramboru poznáte podle toho, že je tvrdá a plná vody. Naopak ty, co už mají něco za sebou, bývají měkké a vrásčité.

Jak pracovat s ranými bramborami?

Rané brambory nejsou vhodné ke skladování, jelikož obsahují hodně vody, stejně tak byste je neměli uchovávat v ledničce. Obecně byste je měli zkonzumovat co nejdříve, jinak ztratí vitamíny i chuť.

Při zpracování raných brambor je zapotřebí opatrnost. Prudká změna teploty, tedy vhození do vařící vody nebo příliš rychlé ohřátí, může způsobit, že se brambory budou rozpadat. V kyselém prostředí zase zatuhne slupka a pak není možné brambory řádně dovařit.

Rané brambory nejlépe využijete jako přílohu nebo do bramborového salátu. Naopak nejsou vhodné na přípravu bramborové kaše, placek nebo těsta, kvůli nízkému obsahu škrobu.

V čem se liší nové brambory?

Nové brambory se v České republice nepěstují, ale pouze dovážejí hlavně pro zpestření zimní nabídky, a to nejčastěji ze Španělska, Řecka, Itálie, Maroka nebo Egypta. V těchto destinacích se sklízí od ledna do května.

Jejich slupka je také tenká, ale neodlupuje se. Je důležité neplést si je s ranými bramborami, protože bychom mohli být zklamáni jejich chutí, která je mimo jiné méně sladká.

Kromě raných a nových brambor existují i brambory pozdní (někdy také konzumní). Ty se sklízejí od začátku července, na trh se dostávají většinou až v září a využívají se i pro průmyslové zpracování.

Zdroj: Vše o bramborách, Fér potravina, iDNES, Pikant  

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz