Ropa vieja: Kubánská hovězí specialita, která připomíná „staré hadry“
Světové pokrmy

Ropa vieja: Kubánská hovězí specialita, která připomíná „staré hadry“

Slyšeli jste někdy o ropa vieja? S největší pravděpodobností ne. Jenže tato kubánská specialita je výtečná, i když časově náročná na přípravu. Původ ropa vieja Ropa vieja je pokrmem, jehož název asi většina Čechů nikdy neslyšela. […]

Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity
Světové pokrmy

Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity

Česneková polévka neboli česnečka patří mezi tradiční pokrmy (nejen) české kuchyně. Můžete si přitom připravit i enormně zdravou variantu. Původ česnečky Najít původ česnečky není vůbec jednoduché, protože se dnes připravuje na mnoha místech světa […]

Sopa de ajo: vynikající španělská česnečka, kterou si lze připravit i u nás
Světové pokrmy

Sopa de ajo: vynikající španělská česnečka, kterou si lze připravit i u nás

Sopa de ajo je španělská česnečka, kterou si můžete připravit i u nás. V českých obchodech totiž seženete všechny potřebné ingredience. Původ španělské česnečky Česnečka je velmi oblíbenou polévkou v mnoha evropských zemích, a to včetně Česka […]

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři
Bylinky a rostlinky

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři

Čufa neboli tygří ořechy je zdravá pochutina, jež se doposud v České republice příliš neprosadila. Jak se ovšem zdá, změna je jen otázka času. Mluví se totiž o ní stále více a více. Původ šáchoru jedlého […]

Tradiční španělské jídlo Paella
Světové kuchyně

Španělská kuchyně: ochutnejte paellu, tapas či gazpacho

Recepty španělské kuchyně jsou oblíbené po celém světě, tedy minimálně některé z nich. Stejně jako u dalších středomořských kuchyní jsou přitom zdejší jídla nejen chutná, ale obvykle také zdravá. Historie španělské kuchyně Na vývoj španělské kuchyně […]

Španělské polévka Gazpacho
Světové pokrmy

Gazpacho: velmi zdravá polévka ideální pro letní měsíce

Gazpacho je studená zeleninová polévka, jejíž původ musíme hledat ve Španělsku. Dnes se však podává na mnoha dalších místech světa, neboť je chutná, zdravá a zároveň velmi osvěžující. Historie polévky gazpacho Gaspacho bylo připravováno již […]

Tradiční španělské jídlo Paella
Světové pokrmy

Paella: tradiční španělský pokrm z Valencie

Paella patří k nejznámějším jídlům, jejichž původ je nutné hledat ve Španělsku. Jedná se o klasický pokrm z rýže, který bychom asi v našich podmínkách nejvíce přirovnali k rizotu. Paella a její původ Paella je […]

Levandule ve Francii
Bylinky a rostlinky

Levandule lékařská: krásná, voňavá i zdraví prospěšná rostlina, která má široké uplatnění v kuchyni

Levandule lékařská patří mezi rostliny, které mají opravdu široké využití. Nejenže kladně působí na naše zdraví, ale používána je také v kuchyni, kosmetice, stejně jako při masážích i dalších příležitostech. Odkud levandule lékařská pochází? Levandule […]

Sangria s limetkou a pomeranči
Nápoje a alkohol

Sangría: lehké letní osvěžení

Sangría je míchaný alkoholický nápoj z Pyrenejského poloostrova, jehož základ tvoří červené víno a různé druhy ovoce. Perfektně se přitom hodí jako osvěžení pro horké letní měsíce. Původ nápoje sangría Víno bylo oblíbeným nápojem již […]

Tapas v kuchyni
Světové pokrmy

Tapas: španělské „jednohubky“ v rozličných variantách

Tapas není konkrétní pokrm, ale označení menších chuťovek, kterou lze ochutnat v obrovském množství variant. Jde tedy o rozličné dobroty od salátů, přes chlebíčky až po masná jídla, které jsou obvykle podávány v menších miskách. […]