Paella: tradiční španělský pokrm z Valencie

Tradiční španělské jídlo Paella
Tradiční španělské jídlo Paella

Paella patří k nejznámějším jídlům, jejichž původ je nutné hledat ve Španělsku. Jedná se o klasický pokrm z rýže, který bychom asi v našich podmínkách nejvíce přirovnali k rizotu.

Paella a její původ

Paella je pokrmem, který sice zatím u nás není příliš známý, to se ale začíná pomalu měnit. Obvykle je považována za jídlo, jež nedílně patří ke Španělsku, nicméně původem je z oblasti Valencie a obyvatelé třetího největšího španělského města jsou na ni velmi pyšní. V tomto kontextu působí celkem paradoxně, že se původně jednalo o pokrm chudým rybářů. Dnes však jde o specialitu, která se konzumuje nejen za hranicemi Valencie, ale také celého Španělska. Základem paelly je od počátku rýže, další ingredience se ale často liší.

Kde je možné paellu ochutnat?

Paellu si lze samozřejmě dát na dovolené ve Španělsku, a to např. společně s dalšími místním tradičním pokrmem, totiž polévkou gazpacho. Nemusíte však nutně vyrážet za hranice. Paellu je možné ochutnat i ve španělských restauracích v České republice. V Praze si ji kupříkladu můžete objednat v restauracích Room Tapas Bar nebo El Centro. Navíc si je v některých obchodech možné pořídit paellu jako polotovar. Na druhou stranu se často nejedná o kvalitní pokrm a zemí původu bývá Polsko. Pokud byste si ji chtěli připravit sami doma, sehnat lze i speciální koření na paellu.

Základní druhy paelly

Paella existuje v mnoha variantách, ačkoli již zmíněným základem je bílá rýže. Tři druhy jsou obecně považovány za nejdůležitější. První je valencijská paella, jíž tvoří zelenina (např. rajčata či fazole), maso (kuře, králík, kachna, někdy i šneci) a koření (šafrán, rozmarýn nebo sladká paprika). Dále musíme zmínit paellu s mořskými plody, jejímž základem jsou plody moře a neobsahuje další druhy masa ani fazole. Poslední je smíšená paella, a jak sám název napovídá, jedná se o kombinaci obou výše zmíněných druhů.

Upozorňujeme: rýže se při přípravě paelly obvykle neomývá, neboť kromě chuti je v tomto pokrmu používána k jeho zahuštění, které způsobuje přítomný škrob.

Vliv paelly na lidské zdraví

Paella je pokrmem, který je vyhledáván především kvůli chuti. Jak je to ale s její vlivem na naše zdraví? Samozřejmě záleží na tom, jaké ingredience konkrétně použijete. Ty by měly být vždy maximálně čerstvé, ale celkově jde o pokrm, který zdraví uškodit nemůže. V každém případě vám doporučujeme nahradit bílou rýži, která je silně zakyselující, rýží hnědou. Navíc můžete určitě použít rovněž divokou rýži. Jedná se vlastně o pseudoobilovinu, která má vysoký obsah účinných látek.

Zajímavosti o paelle

  • Výraz „paella“ bývá dáván do souvislosti se starofrancouzským slovem paelle, což je označení pro pánev. Není tedy divu, že se ve Španělsku takto nazývá i pánev, na níž se pokrm připravuje. 
  • Obyvatelé Valencie nejsou na paellu pouze náležitě hrdí, ale dokonce ji považují za jeden ze symbolů města.
  • Jak už jsme zmínili, v ČR si můžete zakoupit koření na paellu, z nichž některá jsou pikantní. Ve Španělsku však na pálivou variantu takřka nenarazíte.
  • Budete-li si chtít připravit smíšenou paellu, nezapomeňte, že některé mořské plody jako např. krevety jsou svou chutí a vůní velmi výrazné. Vzhledem k tomu od nich „načichnou“ i další druhy masa.
  • Paella bývá v oblasti Valencie součástí různých slavností. Často je přitom připravována v obrovských rozměrech. U některých bylo např. použito 6 000 kg rýže a pochutnalo si na nich i přes 100 tisíc lidí!

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*