Sopa de ajo: vynikající španělská česnečka, kterou si lze připravit i u nás

Sopa de ajo (zdroj: Samphotostock.cz)

Sopa de ajo je španělská česnečka, kterou si můžete připravit i u nás. V českých obchodech totiž seženete všechny potřebné ingredience.

Původ španělské česnečky

Česnečka je velmi oblíbenou polévkou v mnoha evropských zemích, a to včetně Česka a Slovenska. Připravuje se také ve Španělsku, kde nese název „sopa de ajo“, což neznamená nic jiného než „česneková polévka“. Na Pyrenejském poloostrově se jedná o tradiční zimní polévku v Palencii, nicméně populární je v celé kastilské a leonské kuchyni.

Kde sopa de ajo ochutnat?

Španělskou česnečku v České republice jako takovou neseženete. Ostatně základ této polévky je v podstatě totožný s českou variantou. V tuzemských (nejen internetových) obchodech nicméně seženete suroviny, pro které je sopa de ajo specifická (viz níže), takže si ji bez problémů můžete připravit doma. Není to totiž vůbec složité.

Jednotlivé ingredience

Základem španělské česnečky je voda (často kuřecí vývar), bílý chléb, pepř, sůl a samozřejmě česnek. Polévka se vaří pomalu a v závěru se do ní šlehá syrové vejce. Od české varianty se tedy v základní formě neliší. Jenže Španělé do ní obvykle s oblibou přidávají také chorizo (sušený salám), jamon serrano (sušenou šunku z bílého prasete), drcené chilli papričky anebo rajčata z plechovky.

Španělská česnečka z hlediska zdraví

Česnek je někdy považován za všelék. Ačkoli je to dosti nadnesené tvrzení, pravdou zůstává, že se jedná o velmi zdravou zeleninu. Proto je sopa de ajo ve svém základu zdravou polévkou. Na druhou je čím dál zřejmější, že uzeniny rozhodně zdravé nejsou. Pokud si tedy chcete udělat česnečku „vylepšenou“ o sušený salám či šunka, neměli byste to přehánět s množstvím.

Zajímavosti o sopa de ajo

  • Česneková polévka není oblíbená pouze ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku.
  • Sopa de ajo se mj. připravuje na území zvaném Extremadura (region na hranicích právě s Portugalskem), kde se do ní přidávají i bílé fazole.
  • Do španělské česnečky se často přidává i sherry, což je alkoholický nápoj vyrobený ze speciálních odrůd bílých hroznů, které se pěstují v Andalusii.
  • Česnečka může mít opravdu kladný vliv na naše zdraví. Pozitivně působí na únavu, detoxikaci organismu a navíc posiluje imunitu.
  • Česnek byste do polévky měli nicméně přidat až konci vaření, protože právě tak si zachová nejvíce účinných látek.
Přidat na Seznam.cz