Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu
Mléčné výrobky

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu

Casu marzu je sýr, který je v jednom ohledu dosti specifický. Při konzumaci, která rozhodně není bez rizik, se totiž ještě hýbe! Původ casu marzu Casu marzu pochází ze Sardinie, tedy z ostrova ve Středozemním moři, který […]

Řecká kuchyně obsahuje suroviny, které snižují riziko cukrovky či infarktu
Světové kuchyně

Řecká kuchyně obsahuje suroviny, které snižují riziko cukrovky či infarktu

Řecko patří společně s Chorvatskem, Slovenskem, Rakouskem a Itálii k nejnavštěvovanějším destinacím Čechů. Proto je i u nás oblíbená řecká kuchyně. Tradiční řecká kuchyně V antickém Řecku byly základem kuchyně obilniny, a to pšenice a ječmen. Místní měli […]

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory
Zelenina

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory

Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova. Původ a rozšíření brokolice Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, […]

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické
Pečivo a těstoviny

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické

Těstoviny patří mezi nejpoužívanější přílohy k různým pokrmům. Některé sice mohou být zdravé, další ale obsahují nadměrné množství kalorií. Odkud vlastně pocházejí? Pokud bychom se čtenářů zeptali, z jaké země těstoviny pocházejí, mnoho z nich by zřejmě po […]

Šalvěj lékařská pomáhá s trávením. Může být ale i nebezpečná
Bylinky a rostlinky

Šalvěj lékařská pomáhá s trávením. Může být ale i nebezpečná

Šalvěj patří mezi bylinky, o kterých se všeobecně ví, že mají léčivé účinky. Jenže toto uplatnění má jistá úskalí. Na druhou stranu se nabízí i široké kuchyňské využití. Rozšíření šalvěje lékařské Původní domovinou šalvěje lékařské […]

Rozmarýn, skvělá bylinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Rozmarýn: koření, které podporuje trávení i činnost mozku a navíc krásně voní

Rozmarýn patří mezi koření, které je u nás používáno poměrně běžně. Pokud se však podíváte na druhový název samotné rostliny, ihned vám bude jasné, že je rovněž zdraví prospěšný. Původ rozmarýnu lékařského Původní domovinu rozmarýnu […]

Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku
Světové pokrmy

Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku

Caprese je salát, který patří mezi italské pokrmy, jež se dnes připravují v mnoha dalších zemích světa. Jedná se totiž o chutné, zdravé a na přípravu velmi jednoduché jídlo. Původ caprese Caprese je lehký italský salát, […]

Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře
Ryby a mořské plody

Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře

Pražmu královskou doposud mnozí Češi neochutnali. Jenže možná je nejvyšší čas na změnu. Jedná se totiž o chutnou a zdravou rybu, která je navíc levnější než třeba takový losos. Výskyt pražmy královské Pražma královská neboli […]

Tradiční španělské jídlo Paella
Světové kuchyně

Španělská kuchyně: ochutnejte paellu, tapas či gazpacho

Recepty španělské kuchyně jsou oblíbené po celém světě, tedy minimálně některé z nich. Stejně jako u dalších středomořských kuchyní jsou přitom zdejší jídla nejen chutná, ale obvykle také zdravá. Historie španělské kuchyně Na vývoj španělské kuchyně […]