Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu

Casu marzu nevypadá příliš lákavě (zdroj: samphotostock.cz)

Casu marzu je sýr, který je v jednom ohledu dosti specifický. Při konzumaci, která rozhodně není bez rizik, se totiž ještě hýbe!

Původ casu marzu

Casu marzu pochází ze Sardinie, tedy z ostrova ve Středozemním moři, který náleží k Itálii. Vyrábí se přitom z tvrdého ovčího sýra, který nese název Pecorino Sardo. Z Apeninského poloostrova a okolních ostrovů samozřejmě pochází mnoho sýrů, nicméně tento je hodně specifický. Ani ne tak tím, že název v češtině znamená „shnilý sýr“, ale především způsobem přípravy…

Výroba casu marzu

Casu marzu se vyrábí tak, že je Pecorino Sardo infikovaný larvami mouchy, která se nazývá sýrohlodka drobná (Piophila casei). Následně se nechá dlouho uležet, přičemž trávicí trakt larev produkuje kyseliny, které rozkládají tuky, takže je sýr velmi měkký až tekutý. Nakonec se pojídá ve vysokém stádiu rozkladu, a pokud vás ani toto neodradí, tak zároveň s živými larvami.

Konzumace casu marzu

Z výše zmíněného je patrné, že se sýr při konzumaci ještě hýbe. Nedělá-li vám tato představa dobře, vězte, že se vlastně jedná o důkaz, že je poživatelný. Pokud larvy uhynou, je jeho pojídání místními už považováno za nebezpečné. Ani mnohým Sardiňanům však nedělá představa hýbajícího se pokrmu dobře, takže vloží casu marzu do neprodyšně uzavřeného sáčku, kde larvy vlivem nedostatku kyslíku uhynou.

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Existují zdravotní rizika?

Tento mléčný výrobek obsahuje spoustu účinných látek, a to i vzhledem k přítomnosti larev. Navíc mu jsou přisuzovány afrodiziakální účinky. Na druhou stranu ve vysoké fázi rozkladu může být toxický a u jedinců, kteří na něj nejsou zvyklí, někdy vyvolá alergické reakce. Larvy navíc mohou přežít ve střevech a způsobit myiázu. Z hygienických důvod byl sýr dokonce předpisy Evropské unie zakázán, což se ale Sardiňané snaží obejít.

Zajímavosti o casu marzu

  • Larvy sýrohlodky jsou průhledné a dlouhé cca 8 mm. Při konzumaci jsou přitom vyplašené a mohou skákat až 15 cm vysoko. Nejde tedy o „potěchu“ pouze pro chuť, ale i pro zrak.
  • Casu marzu se krájí na tenké plátky a jí se na chlebu zvaném Pane carasau. Obvykle se k němu podává i silnější červené víno, což je zřejmě pochopitelné.
  • Pokud se domníváte, že byste jednoho červíka pozřít zvládli, vězte, že jeden bochník obsahuje tisíce larev.
  • Podobné sýry se přitom vyrábějí i jinde. Např. na sousední Korsice, která patří k Francii, existuje místní variace, jež se nazývá casgiu merzu.
  • Živočichové se záměrně využívají i při výrobě jiných druhů sýra. Německý Milbenkäse, případně francouzský Mimolette se připravuje za pomoci roztočů.

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*