Ajvar: balkánský „kaviár“, který je perfektní pro vegetariány i vegany

Ajvar

Ajvar si lze v českých obchodech zcela běžně koupit už nějaký ten pátek. Mnoho lidí ale stále ještě tuto zeleninovou směs nezná, ačkoli se jedná o chutné a zdravé jídlo, a to i pro vegetariány a vegany.

Původ ajvaru hledejte na Balkáně

Ajvar je zeleninovou směsí, která se vyrábí z paprik, lilku, chilli a česneku. Původně přitom byla součástí srbské kuchyně. Postupem času se ovšem rozšířila nejen do dalších oblastí Jugoslávie, ale také po celé oblasti Balkánu. V současné době si jej můžete pořídit v mnoha dalších částech světa, protože se již dnes jedná o daleko za hranice rozšířenou balkánskou pochoutku.

Kde si ajvar pořídit?

Ajvar dnes bez větších problémů seženete i v českých obchodech. Ačkoli jej měly původně ve své nabídce spíše prodejny se zdravou výživou, aktuálně už jej nabízejí i velké obchodní řetězce. Ajvar si navíc můžete pořídit v několika variantách. Koupit si lze např. jemnou, ostrou či extra ostrou variantu, přičemž může být vyroben z pečených, ale také z vařených paprik.

Využití ajvaru v kuchyni

Ať už si pořídíte jakýkoli druh ajvaru, v kuchyni jej můžete využít mnoha způsoby. K snídani si jej lze dát jako pomazánku na pečivo, ale uplatnění nachází i při obědech a večeřích. Hodí se k pečeným a vařeným masům, stejně jako ke grilovaným jídlům. Použít ho můžete také k různým zeleninovým pokrmům, ale také do polévek anebo omáček. Zřejmě ale najdete i další využití.

Ajvar a léčivé účinky

Ajvar je složen z čistě zeleninových surovin, takže ho můžeme označit za velmi zdravý a jedná se rovněž o perfektní potravinu pro vegetariány a vegany. Obsahuje totiž vitamíny A a C, kapsaicin a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Ovšem pozor! Při nákupu se dbejte na to, aby ajvar neobsahoval konzervanty ani umělá barviva, což jeho zdravotní hodnotu může devalvovat.

Zajímavosti o ajvaru

  • Slovo „ajvar“ je podobné slovu „kaviár“, a to nikoli náhodou. V Srbsku se skutečně původně jednalo o označení pro domácí kaviár. Teprve s úbytkem jeho produkce přešel význam slova na zeleninovou směs.
  • Původ výrazu „ajvar“ musíme hledat v tureckém „havyar“, kterým se původně označovaly právě chutné nasolené jikry.
  • I když je dnes ajvar rozšířen po celém Balkáně, nejčastěji je spojován s podunajskými okrsky Mederevo, Đerdap a Kladovo.
  • Ajvar však jistě znají i turisté, kteří často míří do Chorvatska. I v této oblíbené destinaci Čechů se totiž jedná o oblíbený pokrm.
  • Zaměřte se spíše na domácí ajvar, případně si jej sami připravte. Je totiž nutné, aby došlo k ručnímu loupání paprik a odstranění semen. Při průmyslové výrobě má často směs nahořklou chuť.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*