lasagne bolognese
Světové pokrmy

Lasagne si lze připravit i v nízkotučném provedení

Lasagne je název pro těstoviny a zároveň pokrm, ve kterém se nejčastěji používají. Ten si přitom můžete připravit i ve zdravé variantě. Lasagne a jejich původ Lasagne jsou široké těstoviny a pokrm, jejichž původ musíme […]

Bolo
Nezařazené

Boloňské špagety jsou oblíbené po celém světě, v Itálii ale neexistují

Boloňské špagety jsou celosvětově rozšířeným pokrmem. V Itálii na ně ovšem prakticky nenarazíte, protože se boloňská omáčka dělá k jiným druhům těstovin. Původ boloňské omáčky Nejstarší recept na ragú (pokrm z nakrájeného dušeného masa či zeleniny) s těstovinami […]

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu
Mléčné výrobky

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu

Casu marzu je sýr, který je v jednom ohledu dosti specifický. Při konzumaci, která rozhodně není bez rizik, se totiž ještě hýbe! Původ casu marzu Casu marzu pochází ze Sardinie, tedy z ostrova ve Středozemním moři, který […]

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory
Zelenina

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory

Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova. Původ a rozšíření brokolice Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, […]

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické
Pečivo a těstoviny

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické

Těstoviny patří mezi nejpoužívanější přílohy k různým pokrmům. Některé sice mohou být zdravé, další ale obsahují nadměrné množství kalorií. Odkud vlastně pocházejí? Pokud bychom se čtenářů zeptali, z jaké země těstoviny pocházejí, mnoho z nich by zřejmě po […]

Rozmarýn, skvělá bylinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Rozmarýn: koření, které podporuje trávení i činnost mozku a navíc krásně voní

Rozmarýn patří mezi koření, které je u nás používáno poměrně běžně. Pokud se však podíváte na druhový název samotné rostliny, ihned vám bude jasné, že je rovněž zdraví prospěšný. Původ rozmarýnu lékařského Původní domovinu rozmarýnu […]

Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku
Světové pokrmy

Caprese: lehký salát z Kampánie, který může být součástí zdravého jídelníčku

Caprese je salát, který patří mezi italské pokrmy, jež se dnes připravují v mnoha dalších zemích světa. Jedná se totiž o chutné, zdravé a na přípravu velmi jednoduché jídlo. Původ caprese Caprese je lehký italský salát, […]

Italská kuchyně: zdravá, lehká a jednoduchá
Světové kuchyně

Italská kuchyně: zdravá, lehká a jednoduchá

Italská kuchyně je oblíbená po celém světě. Místní těstoviny, pizzy, omáčky, sýry, sladké pokrmy, vína i káva jsou ostatně známé daleko za hranicemi země rozkládající se na Apeninském poloostrově. Historie italské kuchyně Italská kuchyně je […]

Šafrán jako vzácné léčivé koření. K získání 1 kg je potřeba 80 až 200 tisíc květů
Koření a dochucovadla

Šafrán jako vzácné léčivé koření. K získání 1 kg je potřeba 80 až 200 tisíc květů

„Je toho jako šafránu“. Takové rčení říká, že dané věci je velmi málo. Toto koření, které pochází z blizen květů šafránu setého, je skutečně vzácné a drahé. Jídlům ovšem dodává exotickou chuť a navíc je zdravé. […]

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram
Bylinky a rostlinky

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram

Lanýže patří mezi přední pochoutky světové kuchyně. Ačkoli tato zvláštní a velmi drahá houba, která má bramborovitý tvar, roste i u nás, za její sbírání můžete dostat mastnou pokutu. Původ a výskyt lanýžů Lanýže se […]