Lasagne si lze připravit i v nízkotučném provedení

lasagne bolognese
Lasagne (zdroj: Samphotostock.cz)

Lasagne je název pro těstoviny a zároveň pokrm, ve kterém se nejčastěji používají. Ten si přitom můžete připravit i ve zdravé variantě.

Lasagne a jejich původ

Lasagne jsou široké těstoviny a pokrm, jejichž původ musíme hledat v Itálii. Vznikly během středověku a jsou tradičně spojovány s Neapolí, tedy s dnes třetím největším italským městem. V každém případě první zmínka pochází z počátku 14. století. Podoba tohoto pokrmu se v průběhu staletí měnila až do formy, jak ji známe dnes (viz níže).

Kde si lasagne pořídit?

Tento pokrm dnes seženete jako „hotovku“v mnoha kamenných i internetových obchodech. Často však neobsahují příliš kvalitní ingredience. Samozřejmě si můžete zaskočit také do italské restaurace, nachází-li se nějaká ve vašem okolí. Pokud si však pořídíte kvalitní těstoviny, můžete si je připravit i doma, protože jejich příprava není extrémně složitá.

Jednotlivé ingredience

Lasagne se tradičně vyrábějí z širokých těstovin, mezi které se klade bešamelové omáčka a mleté maso. Společně se pak pečou v troubě. Existuje mnoho variant, ve kterých se objevuje zelenina (špenát, cuketa, cibule, česnek, rajčata) a sýry (v Itálii především mozzarella či ricotta). Pokud přitom maso úplně vynecháte, uděláte si vynikající vegetariánský pokrm.

Lasagne z hlediska zdraví

Lasagne mohou, ale nemusejí být zdravým jídlem. Záleží především na kvalitě použitých ingrediencí. Předně je nutné zdůraznit, že se může jednat o dosti tučný pokrm. Maso však lze vynechat či ho nahradit sojovým masem, použít je možné bezvaječné těstoviny a při přípravě bešamelové omáčky se zaměřte na nízkotučné ingredience, což platí i pro případné použití sýrů.

Zajímavosti o lasagních

  • Původ lasagní lze hledat i ve Velké Británii. Ve 14. století se zde připravoval pokrm lesoynes, který se jim v mnoha ohledech podobá.
  • Pokrm je možné ozvláštnit mnoha ingrediencemi. Populární jsou např. vlašské ořechy.
  • Existují dokonce i sladké varianty. Při jejich přípravě se používají např. jahody, jablka, tvaroh anebo skořice.
  • Zajímavé je, že lze nalézt i recepty bez těstovin. Místo nich lze použít plátky zeleniny.
  • Lasagne se dostaly i do populární kultury. Jedná se např. o oblíbený pokrm kocoura Garfielda.

Přidat na Seznam.cz