Svařené víno znali už ve starověkém Řecku, vánočním nápojem se stalo až později. Vyzkoušejte variantu s brandy i bílým vínem
Zajímavosti

Svařené víno znali už ve starověkém Řecku, vánočním nápojem se stalo až později. Vyzkoušejte variantu s brandy i bílým vínem

Když s podzimem začíná klesat teplota k nule, je ideální čas zahnat chlad velkým hrnkem svařeného vína a naplnit tak svůj domov uklidňující vůní červeného vína, citrusů a koření. Už jen zmínka o svařeném víně vyvolává v mnohých […]

prazska_sunka
Maso

Pražská šunka je delikatesou už po staletí. Poradíme, jak ji správně připravit

Pražská šunka patří mezi potraviny, kterými se česká gastronomie může pyšnit a kterou nepohrdne kdejaký šéfkuchař s vytříbenými chuťovými buňkami. A ačkoliv šunka jako taková existovala už dávno předtím, než se Češi rozhodli dovést její […]

Punč: V minulosti laciný nápoj, dnes součást zimního období. Připravte si třeba ten čokoládový
Nápoje a alkohol

Punč: V minulosti laciný nápoj, dnes součást zimního období. Připravte si třeba ten čokoládový

Většina z nás má punč spojený se zimou a adventními trhy. Důvod jeho vzniku byl ale pravděpodobně méně prozaický. Ze způsobu, jak vylepšit nepříliš kvalitní lihoviny, se však punč stal velmi oblíbeným nápojem. Přinášíme vám několik […]

Pastýřský koláč: Jídlo chudých rolníků, kteří zpracovali zbytky a vyhnuli se plýtvání
Recepty

Pastýřský koláč: Jídlo chudých rolníků, kteří zpracovali zbytky a vyhnuli se plýtvání

Nezdá se, že by existovala jediná osoba, událost, místo nebo okolnost, která dala světu pastýřský koláč. Místo toho existují střípky historie, které dohromady dávají vzniku pastýřského koláče smysl, což nám ale při jeho přípravě nemusí […]

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]

Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství
Zajímavosti

Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství

Vláda Karla IV. byla díky absenci válek obdobím blahobytu pro chudý lid. V potravinářství navíc došlo k malé revoluci: vznik mlýnů výrazně zasáhl do produkce i spotřeby pečiva. A nenasytné strávníky musela krotit církev. Sladit mohli jen […]

Historie bujónových kostek: Velkou roli při vzniku i rozšíření hrála armáda
Zajímavosti

Historie bujónových kostek: Velkou roli při vzniku i rozšíření hrála armáda

Díky relativně nízké ceně, snadnému a rychlému použití a intenzivní chuti je bujon oblíbenou přísadou v kuchyních prakticky na všech kontinentech. Kde se ale vývar v kostce vzal? Žádný novodobý výmysl Abychom pochopili, jak si […]

George Washington Carvel pomohl americkým farmářům a naučil Ameriku milovat arašídy
Zajímavosti

George Washington Carvel pomohl americkým farmářům a naučil Ameriku milovat arašídy

George Washington Carvel je v Americe spojovaný především s domorodou zemědělskou technikou, při niž zavedl masové pěstování arašídů. V raném americkém zemědělství zanechal výrazné stopy. Kdo byl zemědělský průkopník Carvel se narodil v Missouri někdy […]

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům
Světové pokrmy

Pirohy: Polské národní jídlo s kořeny na Dálném východě. Původně byly určeny jen dělníkům

Když se řekne pirohy, asi každý si okamžitě vybaví chutné typicky polské jídlo. Najdou se ale mezi námi i tací, kteří sice o slovíčku pirohy někdy slyšeli, ale vlastně pořádně netuší, co si pod ním […]

Tapioka: Rostlina z tropů, která má za sebou tisíciletou historii a přináší nejednu zdravotní výhodu
Zajímavosti

Tapioka: Rostlina z tropů, která má za sebou tisíciletou historii a přináší nejednu zdravotní výhodu

Znáte tapioku? Pro mnoho lidí je to neznámý pojem, se kterým nemají zkušenosti. Jde o rostlinu milující subtropické podmínky, jejíž historie sahá opravdu hodně daleko. Oblíbit si ji mohou nejen lidé trpící na intoleranci lepku, […]