Černý pudink: Tradiční pokrm z krvavé klobásy. Tato kalorická bomba s příměsí krve odradí nejednoho strávníka
Světové pokrmy

Černý pudink: Tradiční pokrm z krvavé klobásy. Tato kalorická bomba s příměsí krve odradí nejednoho strávníka

Pudink milují zejména malé děti. Nicméně ani mnoho dospělých této dobrotě neodolá. Někdo má rád pudink samotný, jiný ho miluje s piškoty, další přidává i čerstvé ovoce, například hroznové víno. Jak máte pudinky nejraději vy? […]

Mořský ježek na talíři: V Chile patří k národním specialitám. Tento syrový předkrm je delikatesou především pro bohaté
Světové pokrmy

Mořský ježek na talíři: V Chile patří k národním specialitám. Tento syrový předkrm je delikatesou především pro bohaté

Každá země má svá typická jídla, která mají historické kořeny. V Chile patří k národním specialitám mořský ježek. Paradoxně jde o pokrm, který dnes vyhledávají především turisté. Oranžová dobrota skrytá pod ostny Návštěvníci tržišť často […]

Jedlá housenka: Zdroj bílkovin šetrný k životnímu prostředí. Jedná se o ceněnou gurmánskou pochoutku
Světové pokrmy

Jedlá housenka: Zdroj bílkovin šetrný k životnímu prostředí. Jedná se o ceněnou gurmánskou pochoutku

Hmyz na talíři není žádnou novinkou a lidé se s tímto nutričně bohatým zdrojem bílkovin na talíři potkávají stále častěji. Zvědavci mohou různé druhy housenek, červů nebo kobylek ochutnat na mnoha gastronomických výstavách anebo třeba […]

Jak se nechtěné krůtí ocasy staly samojským národním pokrmem
Světové pokrmy

Jak se nechtěné krůtí ocasy staly samojským národním pokrmem

Intenzivní chov živočichů je obrovské celosvětové odvětví, které každoročně nabízí miliony tun hovězího, vepřového a drůbežího masa. Ovšem některé části zvířecích těl nejsou příliš žádané a mezi ně patří i krůtí ocasy. Nežádoucí části Na […]

Sběr pouštních lanýžů může být slušný zdroj obživy, ale také extrémně nebezpečná činnost
Světové pokrmy

Sběr pouštních lanýžů může být slušný zdroj obživy, ale také extrémně nebezpečná činnost

Lanýže v pouštích se sbírají v několika zemích. Jejich cena zdaleka nedosahuje hodnot evropských lanýžů, ale stále je to pro mnoho lidí způsob, jak si vydělat na živobytí. Sběr je ale hodně nebezpečný a není […]

Marocké město Fez nabízí mnoho gurmánských specialit - od plněné velbloudí sleziny až po sladký koláč z holubů
Světové pokrmy

Marocké město Fez nabízí mnoho gurmánských specialit – od plněné velbloudí sleziny až po sladký koláč z holubů

Tradiční marocký recept, který se dělá z velbloudí sleziny, patří mezi oblíbená jídla milovníků drobů. K dostání je v restauracích i v řeznictvích, kde si lidé nechávají plátek plněné sleziny ohřát na grilu nebo na […]

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby
Ryby a mořské plody

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby

Najdou se mezi námi tací, kteří lační po dobrodružství a dokáží v sobě najít dostatek odvahy, aby ochutnali i takové pokrmy, nad kterými by kdokoli jiný opovržlivě ohrnul nos. Tak by tomu rozhodně mohlo být […]

Opilé krevety: Tento gurmánská zážitek skrývá jedno odpudivé tajemství. Krevety se podávají zaživa
Ryby a mořské plody

Opilé krevety: Tento gurmánská zážitek skrývá jedno odpudivé tajemství. Krevety se podávají zaživa

Čína je zemí známou pro netradiční pokrmy. Pokud patříte mezi odvážlivce a milovníky dobrodružství, kteří neváhají ochutnat ledacos, pak si právě tady zaručeně přijdete na své. Čína je totiž zemí neomezených možností, pokud jde o […]

Fesikh: Nesprávná příprava této páchnoucí egyptské pochoutky může mít smrtelné následky
Světové pokrmy

Fesikh: Nesprávná příprava této páchnoucí egyptské pochoutky může mít smrtelné následky

Až se příště vydáte na dovolenou do Egypta, který se každoročně stává cílem mnoha turistů z celé země, neodjíždějte zpátky domů, dokud v sobě nenajdete odvahu ochutnat místní oblíbenou nevábně páchnoucí dobrotu. Málokdo z místních […]

Polévka ze žraločích ploutví: Pojí se s ní temné stránky i nehumánnost. Proto je v některých zemích zakázaná
Ryby a mořské plody

Polévka ze žraločích ploutví: Pojí se s ní temné stránky i nehumánnost. Proto je v některých zemích zakázaná

Starověké tradiční jídlo, které i nadále zůstává populární navzdory tomu, že kvůli jeho přípravě ročně přijde o život několik desítek milionů zvířat. To je stinná stránka oblíbené čínské pochoutky, která v mnohých vyvolává odpor. Jedním […]