Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby

Zdroj: Shutterstock

Najdou se mezi námi tací, kteří lační po dobrodružství a dokáží v sobě najít dostatek odvahy, aby ochutnali i takové pokrmy, nad kterými by kdokoli jiný opovržlivě ohrnul nos. Tak by tomu rozhodně mohlo být i v případě pokrmu známého jako shirako.

Jídlo původem z Japonska v mnohých vyvolává odpor, v jiných zase neodolatelnou touhu po ochutnání. Co to shirako vlastně je a proč se řadí mezi nejdivnější japonské pochoutky?

Co je shirako?

Už jste někdy ochutnali rybí jikry? Mnoho lidí by v tuto chvíli přikývlo, co je na tom divného, vždyť to řadě lidí chutná.

A co takhle rybí semeno? To byste také ochutnali? Protože právě to se skrývá pod japonským názvem shirako.

„Jde o vak naplněný rybím spermatem,“ vysvětluje 10best.com. Pokud se vám v tuto chvíli neobrátil žaludek vzhůru nohama, co takhle zjistit, jak to vlastně chutná?

Chuť a textura

Dostanete-li shirako na talíř, budete mít před sebou jemnou, bílou až smetanově vypadající hromádku. Na pohled to není nejvábnější jídlo.

Někomu může na první pohled připomínat mozek. Vak plný rybího semene má podobu jemných spletenců zamotaných do sebe.

Jiný název, stejný pokrm

S tímto pokrmem se můžete setkat také pod názvem rybí mlíčí, jak se mu říká v USA. Možná to zní lépe, ale jde pořád o jedno a to samé netradiční jídlo.

„Na Sicílii je oblíbené sperma z tuňáka, Rumuni milují smažené vaky plné semene ze sladkovodních ryb,“ informuje onthegas.org.

Méně obvyklé jsou pak vaky plné rybího sperma získaného z chobotnic nebo měkkýšů. Nic to ale nemění na tom, že se tohle jídlo podává na různých místech ve světě, nikoli jen v Japonsku.

Jak se získává?

Rybí semeno se někdy sbírá ručně, ale nejjednodušší způsob, jak ho sklízet, je jednoduše získat mlíčí z genitálií mrtvé ryby.

To také usnadňuje manipulaci, protože je zabaleno v rybím orgánu. Kuchaři občas tuto membránu propíchnou, když připravují pokrmy s mlíčím, aby pracovali přímo s gelovitým mlíčím.

„Podává se v syrové i vařené formě v restauracích po celém Japonsku,“ doplňuje thekitchn.com. Japonci si jeho chuť nemohou vynachválit.

Pokud si shirako v některé z oněch restaurací objednáte, položí před vás vak plný rybího semene posypaný nakrájenou jarní cibulkou, listem shiso a přelitý dresinkem na bázi sójové omáčky.

Zdroj: 10best.com, onthegas.org, thekitchn.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz