Černý pudink: Tradiční pokrm z krvavé klobásy. Tato kalorická bomba s příměsí krve odradí nejednoho strávníka

Zdroj: Shutterstock

Pudink milují zejména malé děti. Nicméně ani mnoho dospělých této dobrotě neodolá. Někdo má rád pudink samotný, jiný ho miluje s piškoty, další přidává i čerstvé ovoce, například hroznové víno. Jak máte pudinky nejraději vy?

Někdo má rád jahodový, jiný vanilkový. Existuje také banánová, karamelová nebo třeba malinová příchuť. Tyhle sladké dobroty všichni dobře známe. Co ale černý pudink? O tom už jste slyšeli?

Co je černý pudink?

Možná vám teď hlavou proběhla myšlenka, že by černý pudink díky své barvě mohl mít například příchuť lesního ovoce nebo borůvek.

Nic z toho ale není pravda. „Černý pudink je tradiční pokrm z krvavé klobásy oblíbený ve Skotsku, Anglii, Irsku a Kanadě,“ odhaluje masterclass.com.

Základ je vždy stejný

I když se recepty liší podle regionu, většina z nich má stejný základ. Pokrm vyžaduje zvířecí krev, obvykle vepřovou nebo hovězí krev.

Další nedílnou složkou je nějaká obilovina, například ovesné vločky, krupice nebo ječmen. Chybět nesmí živočišný tuk, nejčastěji se používá vepřový nebo hovězí lůj a zapomenout nesmíme ani na koření.

Jak se vyrábí?

„Při výrobě se krev smíchá s tukem a ovesnými vločkami, okoření se tymiánem a černým pepřem a poté se zabalí do střívka,“ popisuje bbcgoodfood.com.

Klobásu je pak zvykem podávat vařenou, smaženou nebo grilovanou a nakrájenou na kolečka nebo nadrobenou na malé kousky.

Jak recept vznikl?

Černý pudink rozhodně není dobrota pro každého. Někomu jen pomyšlení na něj obrátí žaludek vzhůru nohama.

A jak tento pokrm vlastně vznikl? Recepty na černý pudink vznikly jako způsob, jakým řezníci využívali droby nebo zvířecí orgány a jiné zbytky.

Další alternativou vyrobenou z drobů je například bílý pudink, který neobsahuje krev a haggis, slaný skotský pudink.

Má nějaké zdravotní benefity?

I když někomu může černý pudink připadat nechutný, traduje se o něm, že má pozitivní vliv na naše zdraví a může pro něj být přínosem.

Černý pudink má určité výhody. Je to zdroj bílkovin, které vás udrží déle syté. Může být také bohatý na železo, protože obsahuje krev.

Na druhou stranu má ale poměrně vysoký obsah kalorií. Rozhodně to není pokrm, který byste si měli dopřávat denně, pokud v sobě najdete odvahu jej ochutnat.

Zdroj: masterclass.com, bbcgoodfood.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz