Polévka ze žraločích ploutví: Pojí se s ní temné stránky i nehumánnost. Proto je v některých zemích zakázaná

Zdroj: Shutterstock

Starověké tradiční jídlo, které i nadále zůstává populární navzdory tomu, že kvůli jeho přípravě ročně přijde o život několik desítek milionů zvířat. To je stinná stránka oblíbené čínské pochoutky, která v mnohých vyvolává odpor.

Jedním z nejpodivnějších pokrmů světa je určitě polévka ze žraločích ploutví. Původ pokrmu sahá hodně daleko. Co je na polévce ze žraločích ploutví tak výjimečného a proč je v některých zemích zakázaná?

Historie žraločí polévky

Původ pokrmu lze vysledovat k císaři Taizu ze Severní písně, který vládl v letech 960-976. Říká se, že vymyslel polévku ze žraločích ploutví, aby ukázal svou moc, bohatství a štědrost.

Popularita tohoto pokrmu vzrostla za dynastie Ming v letech 1368-1644 díky admirálovi císařského námořnictva Zheng He, který v letech 1405-1433 velel expedičním plavbám po Asii a východní Africe a přivážel ploutve, které rybáři odhodili.

Od té chvíle se polévka ze žraločích ploutví stala zavedeným pokrmem a v době dynastie Čching v letech 1644-1912 byla opravdu velmi žádaná.

Rybáři jsou lákáni ziskem

O polévku je stále větší zájem. A čím větší zájem je, tím více žraloků přijde k úhoně. Znepokojující je totiž fakt, že mnohdy je ještě živé zvíře zbavené pouze ploutví vhozeno zpátky do moře.

Rybáři, kteří se nechají touto práci nalákat, se ženou za vidinou krátkodobého zisku. „Cena za ploutve je vyšší než za jejich normální úlovek,“ doplňuje theguardian.com.

Proč je zakázaná?

Polévka ze žraločích ploutví je v některých zemích nezákonná. Důvodem je nehumánnost, která se s ní neodmyslitelně pojí.

Když jsou žraloci chyceni a zbaveni ploutví zaživa, jsou znehybněni a často vypuštěni zpět do vody, takže buď klesnou na dno oceánu a udusí se, nebo je sežerou zaživa jiní predátoři.

„Odstraňování žraločích ploutví tímto způsobem ročně zabije desítky milionů žraloků, což ohrožuje celé druhy,“ vysvětluje allthatsinteresting.com.

Pro člověka může být toxická

Navzdory všemu je o polévku stále velký zájem. Polévka ze žraločích ploutví stále pohání multimiliardový průmysl.

Pro člověka ale může být toxická. Proč? Žraloci zažívají bioakumulaci toxinů z ryb, které loví. To znamená, že žraloci nakonec pohltí všechny toxiny, které byly zkonzumovány menšími rybami, které loví.

Nedávné studie ukázaly, že to vede k vysokým koncentracím rtuti, methylrtuti a dalších jedovatých kovů ve žraločím mase.

Zdroj: theguardian.com, allthatsinteresting.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz