Postní topinky Magdaleny Dobromily Rettigové v moderním hávu: Dietnější a levnější
Recepty

Postní topinky Magdaleny Dobromily Rettigové v moderním hávu: Dietnější a levnější

Dílo a odkaz Magdaleny Dobromily Rettigové zůstávají dodnes v mnoha směrech nepřekonané. Z její Domácí kuchařky, která se zrodila před téměř 200 lety, pochází i dnešní recept – postní topinky. Magdalena Dobromila Rettigová se narodila v roce […]

Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem
Recepty

Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem

Šťavnatý marinovaný steak spolu s pikantní thajskou omáčkou Nam Jim Jaew tvoří pokrm se zvláštním názvem „steak plačícího tygra“. Zjistěte, odkud se toto jméno vzalo, a připravte si pokrm doma. Steak plačícího tygra obsahuje marinovaný […]

Mřížkovník: Snadný koláč, při jehož přípravě spotřebujete velkou zásobu jablek
Ovoce

Mřížkovník: Snadný koláč, při jehož přípravě spotřebujete velkou zásobu jablek

Na zahradě nám už dozrávají pozdní jablka, a já tak v posledních dnech nedělám nic jiného, než že vymýšlím originální recepty, ve kterých tohle ovoce mohu využít. Velmi oblíbený je v naší rodině takzvaný mřížkovník. […]

Tacos z řízku: Netradiční tacos naruby váží i přes 2 kilogramy. Udělejte si zmenšenou verzi doma
Recepty

Tacos z řízku: Netradiční tacos naruby váží i přes 2 kilogramy. Udělejte si zmenšenou verzi doma

Jak vypadá tacos asi každý ví. Tortilla přehnutá na polovinu naplněná masovou nebo zeleninovou směsí je oblíbeným mexickým jídlem, které si u nás můžete objednat v několika restauracích. O tacos vytvořeném z kuřecího masa nebo […]

Gougères: Francouzské jednohubky. Jakmile ochutnáte, u jedné nezůstanete
Recepty

Gougères: Francouzské jednohubky. Jakmile ochutnáte, u jedné nezůstanete

Pod pojmem jednohubka si většina lidí představí nejspíš namazaný kousek rohlíku s pomazánkou. V případě francouzských jednohubek, kterým se jinak říká také gougères, jde ale o sýrové kuličky, které jsou křehké a křupavé. Jakmile ochutnáte, […]

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?
Recepty

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?

Podobně jako dnes kečup nebo majonéza bylo ve starověkém Římě všudypřítomné fermentované rybí dochucovadlo garum. Přestože jeho výrobu provází silný zápach, zachovalo si oblibu do současnosti. Garum zmiňuje i Plinius starší. Popsal jej jako „vybraný […]