Honzovky: Upečte jednoduché buchty, kterými nikdo nepohrdne

Zdroj: Shutterstock

Je to česká klasika. Doma jim říkáme Honzovky. Buchty, které v pohádkách hloupý Honza dostal od maminky do ranečku, když vyrazil na své cesty. Jejich příprava je snadná a podle mých zkušeností jimi nikdo nepohrdne.

Milují je děti, pochutnají si na nich maminky i tatínkové. Nabídnout se dají návštěvám, chutnají skvěle ke kávě, na snídani i na svačinu. Honzovky jsou jednoduše buchty, které by měla každá správná hospodyňka zvládnout připravit.

Dobře nakynuté těsto

Základem buchet je těsto, které je třeba nechat dobře nakynout. Nejedná se tak o dezert, který budete mít hotový za 20 minut. O to chutnější ale výsledek nakonec je.

Na přípravu těsta na buchty budete potřebovat decilitr oleje, sůl, 2 žloutky, 250 mililitrů mléka, 42 gramů droždí, 100 gramů moučkového cukru a půl kila hladké mouky.

V troše mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Ten po 15 minutách přidejte do mouky, zalijte zbytkem mléka, olejem a smíchejte s cukrem a žloutky.

Vypracujte hladké těsto, které nechte v míse pod utěrkou na teplém místě minimálně hodinu kynout. Z něj potom vytvořte několik placiček, které budete plnit svou oblíbenou náplní.

S mákem, povidly nebo tvarohem

Já doma dělám buchty zásadně tvarohové. Je ale na vás, zda je máte rádi se švestkovými povidly nebo třeba s mákem. Já tvaroh smíchám s cukrem a trochou smetany, stejně tak je ideální i mák doplnit o cukr nebo nasekané ořechy. Přidat můžete i rozinky.

Připravené placičky jednoduše naplňte tím, na co máte chuť, a vytvořte z nich větší kuličky. Ty dejte do vyššího pekáče těsně k sobě.

Přikryjte je utěrkou a nechte je ještě 30 minut kynout. Potom je dejte péct do trouby na 180 °C zhruba 40 minut. Buchty se spečou k sobě a tím vytvoří svůj typický hranatý tvar.

Honzovky po vytažení z trouby nechte vychladnout. Čerstvé vydrží i dva dny, pravděpodobně je ale stejně budete mít během několika hodin snědené.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz