Mřížkovník: Snadný koláč, při jehož přípravě spotřebujete velkou zásobu jablek

Zdroj: Shutterstock

Na zahradě nám už dozrávají pozdní jablka, a já tak v posledních dnech nedělám nic jiného, než že vymýšlím originální recepty, ve kterých tohle ovoce mohu využít. Velmi oblíbený je v naší rodině takzvaný mřížkovník.

Jde o jednoduchý jablečný koláč, kterým potěšíte svou rodinu, ale neurazíte s ním ani hosty. Na přípravu je snadný, na talíři ale vypadá skvěle. Je to lehký a poměrně zdravý dezert, který se hodí na snídani, ale i k odpolední kávě.

Jablky nešetřete

Na přípravu koláče budete potřebovat dvě listová těsta, 7 velkých jablek, šálek cukru, 2 lžíce mouky, lžičku skořice, půl lžičky muškátového oříšku, lžíci citronové šťávy a 1 vejce.

Jablka jsou v receptu základem, proto s nimi rozhodně nemusíte šetřit. Nejprve je oloupejte, zbavte jádřinců a potom je nastrouhejte na struhadle nahrubo. Ovoce následně smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem, moukou a skořicí.

Typická mřížka

Prvním listovým těstem vyložte kulatou formu na pečení tak, aby pokrylo nejen dno, ale také její kraje. Jablečnou směsí pak těsto naplňte. Potom ho pokapejte citronem.

Z druhého těsta vyřízněte několik delších proužků o šířce zhruba půl centimetru. Ty potom položte na jablka a na okrajích je přitlačte ke spodní vrstvě těsta. Díky tomu vznikne na dezertu typická mřížka.

Ta se při pečení ještě nafoukne a vytvoří na pohled velmi zajímavé dílo. Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte ho v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Před podáváním ho nechte vychladnout.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz