Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem

Zdroj: Shutterstock

Šťavnatý marinovaný steak spolu s pikantní thajskou omáčkou Nam Jim Jaew tvoří pokrm se zvláštním názvem „steak plačícího tygra“. Zjistěte, odkud se toto jméno vzalo, a připravte si pokrm doma.

Steak plačícího tygra obsahuje marinovaný steak (tradičně bůček) opečený na grilu. Ke grilovanému hovězímu masu se pak přidává pikantní sladkokyselá omáčka Nam Jim Jaew.

Lepkavou rýži, která se většinou používá, můžete nahradit opraženou a rozdrcenou jasmínovou rýží, která pomáhá omáčku zahustit a dodává jí chuť.

Proč plačící tygr?

Steak plačícího tygra, v angličtině známý pod názvem „Crying Tiger Steak“, má svůj původ na thajském venkově, konkrétně v severovýchodní oblasti známé jako Isan. Existuje několik teorií o tom, proč se tomuto pokrmu přezdívá právě takto.

Jedna z teorií tvrdí, že steak plačícího tygra byl původně připravován z levného hovězího masa, které bylo tak tuhé, že ho nedokázal pokousat ani tygr, a proto zůstal hladový a smutný. Jiná teorie spojuje název s pikantní omáčkou Jaew. Omáčka je prý tak pálivá, že by rozplakala i tygra.

Další vysvětlení nabízí místní legenda. Vesničané z oblasti Isan věřili, že tygři, kteří žrali jejich dobytek, často zanechali části masa, včetně bůčku. Tuto zbylou část masa vesničané používali k přípravě lahodného pokrmu, který nazvali „plačící tygr“. Předpokládali, že tygři budou smutní, protože přišli o tuto hostinu.

Ingredience na steak plačícího tygra

Na přípravu steaku a marinády podle webu Cook. Eat. World. budete potřebovat 2 rib eye steaky (asi 300 g na steak), 1 lžíci tmavé sójové omáčky, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžíci palmového cukru (nebo hnědého cukru) a 1 lžíci rybí omáčky.

Na omáčku Nam Jim Jaew si připravte 1 lžíci lepkavé nebo jasmínové rýže, 4 sušené chilli papričky, 3 šalotky (jemně nasekané), 2 lžíce koriandru (nasekaného), šťávu z 1 limetky, ¼ šálku rybí omáčky, 1 lžíci palmového cukru a 2 lžíce vody (nepovinné).

Marinování

Smíchejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr a rybí omáčku. Směs nalijte na steak tak, aby jej celý pokryla. Nechte marinovat nejméně 1 hodinu, jednou nebo dvakrát maso otočte. Pokud marinujete déle, maso přikryjte a uložte do ledničky až na 24 hodin. Z lednice maso vyjměte asi 30 minut před vařením.

Omáčka Nam Jim Jaew

Na pánev přidejte rýži a chilli papričky. Nasucho vše osmahněte, aby se rýže opekla. Zrnka budou na pánvi trochu poskakovat. Až rýže lehce zhnědne, vysypte ji s i papričkami do hmoždíře nebo mlýnku na koření a rozemelte je na hrubý prášek. Smíchejte tuto směs se všemi ostatními přísadami na omáčku a dobře promíchejte. Můžete přidat trochu vody, aby byla řidší.

Příprava hovězího masa

Steaky připravte na grilu nebo na pánvi, dokud nejsou propečené tak, jak máte rádi. Maso nechte 2 až 3 minuty odpočívat, pak ho nakrájejte na silné plátky a naaranžujte na talíř nebo prkénko. Pokapejte trochou omáčky a podávejte spolu s malými miskami omáčky pro každou osobu.

Zdroj: Cook.Eat.World., Season and serve blog, Serious Eats, Hungry in Thailand

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz