Postní topinky Magdaleny Dobromily Rettigové v moderním hávu: Dietnější a levnější

Zdroj: Wikimedia commons/Public Domain

Dílo a odkaz Magdaleny Dobromily Rettigové zůstávají dodnes v mnoha směrech nepřekonané. Z její Domácí kuchařky, která se zrodila před téměř 200 lety, pochází i dnešní recept – postní topinky.

Magdalena Dobromila Rettigová se narodila v roce 1785 ve Všeradicích. Již v sedmi letech přišla o otce a postupně i o všechny své sourozence. Po smrti poslední sestry se spolu s matkou přestěhovala do Plzně.

Později odešla za tetou do Prahy a začala budovat svoji kariéru. Až do 18 let neuměla česky, ale to se změnilo po setkání se spisovatelem a buditelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem, za kterého se v roce 1808 provdala.

Jejich manželství bylo plné lásky a vzájemné podpory, což v té době nebylo zrovna běžné. Magdalena byla aktivní ženou, angažující se v literárním a kulturním životě. Pomáhala vzdělávat a vychovávat mladé dívky a později začala psát vlastní knihy a přispívat do časopisu Květy. Zemřela v roce 1845 ve věku šedesáti let v Litomyšli, jen rok po smrti svého manžela.

Rettigová, ale moderněji

Jedním z nejznámějších děl Magdaleny Rettigové je „Domácí kuchařka“, kterou vydala v roce 1826. Ta se stala zásobárnou receptů, ale také praktickou příručkou pro ženy, které se měly naučit nejen vařit, ale i žít. Součástí kuchařky je i recept na postní topinky, které si dnes připravíme.

Nebudeme však péct podle původního receptu, ale podle upravené, „modernější“ verze Jany Florentýny Pišové. Někdy je totiž Magdalena Rettigová kritizována za příliš drahé a na suroviny náročné recepty. Verze Pišové z Kuchařky pro dceru je levnější a „dietnější“.

Recept na postní topinky

Na čtyři porce budete potřebovat 3 lžíce másla, 6 vajec, špetku soli, 4 rohlíky, 30 g loupaných mandlí, 30 g cukru moučka, 200 ml smetany a 1 žloutek.

Vyložte plech pečicím papírem a naskládejte na něj rohlíky nakrájené na šikmé plátky. Smíchejte mandle a moučkový cukr a rozmixujte je. Na pánev s rozehřátým máslem (2 lžíce) vlijte rozšlehaná vejce a přidejte špetku soli. Na mírném plameni míchejte, dokud vejce trochu neztuhnou. Poté je sundejte z ohně a přidejte do nich 2/3 mandlové směsi.

Vaječno-mandlovou směsí potřete nakrájené rohlíky a následně je polijte žloutkem rozšlehaným ve smetaně. Nakonec rohlíky posypte zbytkem mandlí a cukrem. Rohlíky nechte nasáknout a poté je dejte do trouby rozehřáté na 200 °C. Po 10 minutách polijte plátky rozpuštěným zbytkem másla a nechte péct dalších 5 až 10 minut, dokud rohlíky nezezlátnou.

Zdroj: Zlatý fond / Domácí kuchařka, Kuchařka pro dceru, Lifee, Jimeto, Rettigová-RK

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz