Moc kyselá? Zjistěte, jak předejít kyselosti, a připravte si dokonalou kávu ve french pressu

Zdroj: Shutterstock

French press je oblíbeným způsobem přípravy kávy, ale někdy se stává, že káva z něj má kyselejší chuť. Zjistěte, jaké proměnné si pohlídat, aby byla vaše káva z french pressu přesně taková, jakou chcete.

French press je jedním z nejjednodušších způsobů přípravy kávy, ale i on má své nevýhody. Nejprve se však podívejme na klady. Příprava kávy ve french pressu je snadná a šálek kávy můžete mít během několika minut. French press navíc umožňuje připravit větší dávku kávy najednou, což je ideální, pokud máte početnější rodinu.

Mezi možné nevýhody patří nutnost použít hrubě namletou kávu (strukturou připomínající strouhanku), káva namletá na espresso je nevhodná. Dalším záporem je riziko získání hořké a olejnaté kávy, kvůli dlouhému kontaktu kávy s mletými zrny. Ačkoliv samotná příprava netrvá dlouho, čištění french pressu po každém použití se může protáhnout.

Základní postup přípravy

Na začátku samozřejmě potřebujete kávu. French Press Coffee doporučuje začít 8 gramy kávy (1 lžíce) na 118 mililitrů vody. Pomocí mlýnku na kávu pomelte celá zrna nahrubo a namletou kávu vysypte na dno suchého a čistého french pressu. Dejte vařit vodu. Poté co dosáhne varu, počkejte 30 až 45 sekund a následně ji nalijte na kávu. French press naplňte ze čtvrtiny až poloviny vodou.

Za 30 až 45 sekund kávu promíchejte. Přidejte zbytek horké vody. Opatrně vložte píst a víko do french pressu tak, aby byl píst těsně pod hladinou vařící vody, ale ještě ho netlačte dolů.

Po 4 minutách stiskněte píst a zatlačte veškerou kávovou sedlinu na dno konvice. Proces stlačení by neměl být provázen odporem, pokud vás káva tlačí zpět, možná je vaše kávová sedlina příliš jemná. Jakmile píst stlačíte, je hotovo.

Proč může být káva z french pressu kyselejší?

Kyselejší chuť kávy z french pressu může mít několik příčin. Možná používáte příliš horkou vodu. Optimální teplota pro french press je podle Not Not Coffee obvykle kolem 90,5 až 96,1°C. Další příčinou může být nesprávný poměr kávy a vody.

Kyselost způsobuje také příliš dlouhý kontakt kávy s vodou. Extrakce by měla trvat 4 nebo 5 minut. Roli hraje samozřejmě i kvalita kávy. Vyberte si kávu, která vám chutná, je vhodná pro french press a správně namletá.

Zdroj: French Press Coffee, Not Not Coffee, Epicurious, The Kitchn, Tasting Table, Food & Wine

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz