Nevyhazujte kyselé mléko, ještě ho použijte na vaření a pochutnejte si
Babské rady

Nevyhazujte kyselé mléko, ještě ho použijte na vaření a pochutnejte si

Plýtvání potravinami je bohužel každodenní problém, nad kterým se mnoho lidí vůbec nepozastavuje. Asi každému už se někdy stalo, že v lednici našel prošlou potravinu, kterou nestihl spotřebovat, a tak letěla do koše. Jsou situace, kdy není […]

Máslo můžete nechat mimo lednici. Nesmíte však překročit jasně stanovený čas
Mléčné výrobky

Máslo můžete nechat mimo lednici. Nesmíte však překročit jasně stanovený čas

Pro většinu lidí je máslo základní položkou na nákupním seznamu a doma jim zkrátka nesmí chybět. Mažeme si ho na pečivo, přidáváme jej do moučníků nebo si s ním poléváme ovocné knedlíky. Menším nešvarem je fakt, […]

Veganské mléko: Po staletí se konzumuje v různých částech světa. Má své benefity i nutriční výhody
Mléčné výrobky

Veganské mléko: Po staletí se konzumuje v různých částech světa. Má své benefity i nutriční výhody

Veganské mléko je známé také jako rostlinné mléko a z různých důvodů se konzumuje po staletí v různých částech světa. Někteří jej pijí ze zdravotních důvodů, jako je alergie na laktózu, jiní pro nutriční výhody, […]

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů
Mléčné výrobky

Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů

Když vezmete do ruky kus sýra, držíte ve skutečnosti obrovskou mikrobiální společnost. Právě mikrobi stojí za vznikem sýru, jeho barvou a chutí a díky nim existuje nepřeberné množství jeho druhů. Moderní vs. tradiční výroba K […]

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů
Mléčné výrobky

Pule: Sýr z oslího mléka je nejdražší na světě. Za jeho výrobou stojí 100 ohrožených a ručně dojených oslů

Pule neboli „magareći sir“ je srbský sýr vyrobený z mléka balkánského osla. Pule je nejen extrémně vzácný, ale také nejdražší sýr na světě. Pochází z oslí rezervace Zasavica, z farmy, kde se ručně dojí asi […]

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let
Mléčné výrobky

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let

Odlehlá himálajská vesnice Parvathy Kund je zahalená do hustého závoje šedé mlhy a vypadá opuštěně. A právě zde si lze pořídit sýr, o kterém se říká, že je nejtvrdším sýrem na světě. O původu sýra […]

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži
Mléčné výrobky

Ghí jako mírně dekadentní surovina, která vylepší i obyčejný pokrm, a ještě poslouží k masáži

Ghí je přepuštěné máslo a je nepostradatelné v indické kuchyni. Je to také šikovná přísada, kterou můžete mít po ruce pro další použití. Ghí se vyrábí pomalým dušením másla, dokud se všechna jeho vlhkost neodpaří […]

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení
Mléčné výrobky

Korsický roh hojnosti aneb gastronomické poklady, které stojí za objevení

Korsika je nazývána malým kouskem ráje, který zabloudil k moři. Nabízí nejen ideální klima, ale i divoce krásnou krajinu, vřelé lidi a velice osobitou a rozmanitou kuchyni. Široká škála místních specialit zahrnuje uzeniny z původní […]

Sýr Torta del Casar: Pevná kůrka skrývá tekutý poklad. Ne nadarmo je přirovnávaný k misce plné tekuté sýrové pochoutky
Mléčné výrobky

Sýr Torta del Casar: Pevná kůrka skrývá tekutý poklad. Ne nadarmo je přirovnávaný k misce plné tekuté sýrové pochoutky

Ve španělském regionu Extremadura vzniká neobyčejný sýr, který je vyhledávanou delikatesou všech labužníků oceňujících produkty z ovčího mléka. Pevná kůrka skrývá tekutý poklad Přestože má tento výjimečný sýr na pohled pevnou kůrku, jde o velice […]